Pretraga

Knjiga vs. e-čitač

A- A+

Vremena se rapidno mijenjaju, pa mnogi danas umjesto klasičnih knjiga koriste e-readere ili e-čitače. Iako ništa ne može zamijeniti staru dobru papirnatu knjigu, ne možemo se oteti dojmu da je korištenje e-čitača prilikom putovanja ili sličnog puno praktičnije.

Izdvojeni članak

Knjige koje trebate pročitati prije nego vas zaposle sa lektirom

Zbog njegove veličine, praktičnosti i prilagodbe modernim vremenima, mnogi istinski ljubitelji knjiga priklonili su se novoj tehnologiji čitanja s ekrana.

Prednosti i mane e-readera

E-čitači vrlo su jednostavni za korištenje, te imaju zoom koji je vrlo praktičan kada se radi o sitnim slovima. Osim što su lagani i praktični, dozvoljavaju vam čitanje više knjiga odjednom umjesto prisilnog odabira knjiga koje vam stanu u torbu. Možete lako unositi bilješke u vezi pročitanog, a i ekološkije su rješenje. Ukoliko kupujete knjige, one u digitalnom izadnju mnogo su jeftinije od pravih, a knjigu možete čitati bilo gdje bez obzira na to imate li lampu, jer oni imaju ugrađeno pozadinsko svjetlo.

Osim očitih prednosti, e-čitači imaju i neke mane. Jedna od njih je ta što ćete za njih morati izdvojiti nekoliko stotina kuna, a poput računala, zračenje utječe na naše oči pa se ne preporuča dugotrajno gledanje u ekran. Knjigu možete čitati koliko god dugo želite, dok na ovim uređajima trebate paziti na bateriju kako se e-reader ne bi ugasio usred najnapetijeg dijela. Morate rukovati s pažnjom kako ne biste zagrebali ekran, ili prolili nešto po njemu, jer se onda s njim možete pozdraviti. E-reader ne možete sušiti na radijatoru.

Izdvojeni članak

Filmovi koji su snimljeni prema knjigama

Prednosti i mane papirnatih knjiga

Ništa ne može zamijeniti zvuk i miris listanja papira, bila knjiga sasvim nova ili kupljena u antikvarijatu. Kućna biblioteka izgledala bi prilično siromašna, ako svi prijeđu na e-reader, odnosno bila bi nepostojeća. Čitanje običnih knjiga manje je naporno za oči, a ako se učlanite u knjižnicu za vrlo malo novca čitate što god želite cijelu godinu. Osim toga, knjige su obično opremljene ilustracijama i zanimljivim koricama, koje daju određeni čar knjizi. Također, knjige uvijek možete dijeliti ili posuđivati prijateljima i obrnuto.

Jedna od mana papirnatih knjiga jest što su one skuplje od onih u digitalnom izdanju, osim ako kupujete one rabljene. Da biste normalno čitali knjigu, treba vam dobro osvjetljenje, a ako je font slova malen ne možete ništa učiniti kako biste to promijenili. 

Izdvojeni članak

Autistični tinejdžer napisao knjigu: Kako autisti promatraju svijet

Na što paziti prilikom odabira e-čitača

Ukoliko se odlučite za nabavku e-čitača, postoji nekoliko stvari o kojima bi trebali razmislit prije odabira. Postoji nekoliko kategorija e-čitača, a glavna je podjela na one s monokromatskim i na one sa zaslonom u boji. Čitači sa zaslonom u boji često postaju gotovo neupotrebljivi ukoliko se nalazite na suncu, ali su zato jako dobri u zatvorenim prostorima. Zato su monokromatski čitači idealni za čitanje u prirodu, a probleme bi mogli zadavati u zatvorenim prostorima. 

Ukoliko često putujete, pobrinite se da nabavite čitač koji ima ugrađeno pozadinsko svjetlo. Većina monokromatskih čitača ga nema, pa vodite računa o tome. Njihova je prednost ipak u tome što im baterija traje vrlo dugo, dok ćete onima s zaslonom u boji često morati puniti bateriju. Naravno da odabir čitača ovisi i tome što planirate čitati na njemu, pa ukoliko planirate čitanje magazina, stripova i dječjih knjiga, više se isplati uzeti onaj sa zaslonom u boji koji prikazuje ilustracije i slike.

Također, e-knjige dolaze u nekoliko različitih formata, pa prilikom kupovine e-čitača treba voditi računa o tome koje formate knjiga podržava.