Pretraga

Kraj drame u Karlovcu: Učenici ‘ispod praga’ upisani u stolare

A- A+

Drama koja je nekoliko tjedana vladala hodnicima Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu konačno se raspliće. Većina od 31 učenika ispod praga upisano je  u trogodišnje zanimanje za stolara, dok su neki preselili u druge karlovačke škole. Na taj način učenici se mogu prekvalificirati za četverogodišnji program nakon završetka uz polaganje razlike ispita, što bi moglo produžiti njihovo školovanje na pet godina.

Inspekcija je nedavno pronašla nepravilnosti pri upisu učenika, gdje je
čak 31 od njih bio upisan ispod bodovnog praga u četverogodišnja
zanimanja. Odmah nakon dan je naputak da se ravnatelj razriješi
dužnosti, a učenici ispod crte ispišu iz programa. Nalazi inspekcije i
naredba ministarstva da se učenici smjesta ispišu podigla je veliku buru
među učenicima, njihovim roditeljima i djelatnicima škole.


Izdvojeni članak

Karlovačka škola na udaru inspekcije zbog učenika upisanih ispod bodovnog praga

Molbe učenika i roditelja nisu smekšale ministarstvo

Od ministarstva su zahtijevali da još ove godine dozvoli da učenici ostanu u svojim razredima, budući da je ostalo viška upisnih mjesta, a nastava traje već više od mjesec dana. Prijedlog je svejedno odbijen, a naređeno je da  se učenici upišu u zanimanja vrtlar i cvjećar.

Takva zanimanja nalaze se pak u Prirodoslovnoj školi Karlovac, koja nema kadrovske i druge uvjete da bi osnovala još jedan takav razred od 25 učenika. Rješenje se tražilo dugo,a na kraju je odlučeno da se većina učenika upiše u trogodišnje zanimanje stolara, dok su ostali upisale neke druge karlovačke škole, prenosi Karlovački tjednik.

Izdvojeni članak

‘Odletio’ ravnatelj Šumarske škole u Karlovcu, sudbina učenika ispod praga još nepoznata

Većina onih ispod praga upisano u stolare, uz mogućnost prekvalifikacije

Iz škole se doznaje da je 16 učenika upisano u trogodišnje zanimanje za stolara, nakon čega se mogu uz polaganje razlike ispita upisati u četvrtu godinu školovanja. Za polaganje ispita i pohađanje nastave trebat će više vremena, što znači da bi za neke učenike srednjoškolsko obrazovanje u ovom slučaju moglo trajati pet godina.

U odjeljenju za meteorologe ostalo tek pet učenika

Meteorološko odjeljenje u Šumarskoj i drvodjeskoj školi Karlovac tako je ostalo bez većine učenika, ali srećom nije ukinuto. Dozvoljeno je formiranje odjela s pet učenika. Mišljenje županijskog pročelnika za prosvjetu Željka Šančića je da nije bilo potrebe da djeca snose posljedice upisnih malverzacija, te da se bar ove godine problem riješiti izricanjem javnih opomena i nekog oblika kazni za odgovorne osobe. Na ovaj način najviše ispaštaju djeca, mišljenje je pročelnika i djelatnika škole.