Pretraga

Pitali smo državnu inspekciju hoće li odustati od zatvaranja menze na FSB-u: Evo odgovora

Državni inspektorat nema namjeru otvoriti menzu na FSB-u i tako udovoljiti zahtjevu studenata. Izgledno je to iz njihovog odgovora za srednja.hr u kojem ističu da će rješenje Grada Zagreba iz 2005., prema kojem ta menza zadovoljava uvjete za rad, poslati na ocjenu Ministarstva turizma i sporta. Čini se da će još neko vrijeme studenti topli obrok morati potražiti u nekim drugim studentskim menzama.

Vijest jučerašnjeg dana, bez premca, bili su studenti zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB). Ispred faksa su napravili roštilj i pekli ćevape. Ne kako bi se pravili važni, već kako bi prosvjedovali.

Dan prije im je, naime, naprasno zatvorena studentska menza u koju su oni, kao i kolege s brojnih drugih fakulteta, rado dolazili jesti. Državni inspektori posjetili su menzu, izmjerili visinu stropa, zaključili da je 240 cm, dok propisi kažu 280 cm i odlučili da će menzu privremeno zbog toga zatvoriti.

Izdvojeni članak
Studenti ispred FSB-a napravili roštilj

[VIDEO] Drama ispred zagrebačkog faksa: Studenti roštiljaju jer im je menza zatvorena preko noći

Ravnatelj SCZG-a najavio da će uložiti žalbu

To je izazvalo revolt pa su studenti jučer, kako ne bi ostali gladni, ali i iz revolta, organizirali roštilj. Mi smo ih na terenu pratili uživo, a kakva je bila atmosfera možete vidjeti ovdje. Nastavili smo pratiti priču. Prvo je Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra Zagreb pod kojim se nalazi većina zagrebačkih menzi, rekao da će podnijeti prigovor na zatvaranje menze.

Kaže da SCZG ima rješenje još iz 2005. prema kojem menza na FSB-u zadovoljava sve uvjete za rad. I studentski predstavnici na čelu s Ivanom Pavlom Borasom slali su dopis na glavnog državnog inspektora navodeći isti argument. Nije im bilo jasno kako to odjednom menza, koja je dobila dozvolu za rad, nema uvjete za rad, kad se ništa po pitanju visine stropa u posljednjih gotovo dvadeset godina nije mijenjalo.

@srednja_hr Cijelu priču o ovom bizarnom slučaju na FSB-u pronađite na linku u opisu profila! 👆🏻 #srednjahr #menza #studenti #student #faks #fakultet #studiranje #fsb #rostilj #rostiljijada #rostiljanje #fyp #foryourpage #foryou ♬ original sound – srednja_hr

Čini se da neće otvoriti menzu

Mi smo nakon svega odlučili poslati upit i državnom inspektoratu te ih upitati koji će im biti sljedeći koraci. Konkretno, pitali smo ih hoće li udovoljiti zahtjevima studenata i poništiti odluku o zatvaranju menze. Izgleda da neće.

– Slijedom do sada utvrđenog u inspekcijskom nadzoru kod subjekta nadzora, Državni inspektorat će Rješenje o minimalnim uvjetima izdano od nadležnog upravnog odijela Grada Zagreba dostaviti na upravni nadzor Ministarstvu turizma i sporta zbog ocjene zakonitosti. Inspekcijski postupak je u tijeku, stoji u odgovoru Državnog inspektorata za srednja.hr

Pojašnjavaju kako njihova sanitarna inspekcija, inspekcija rada, elektroenergetska inspekcija, inspekcija opreme pod tlakom i inspekcija zaštite okoliša po službenoj dužnosti nadziru subjekte u svojoj nadležnosti, među kojima su i studentske menze. Čine to u cilju, stoji u odgovoru, zaštite zdravlja studenata te zdravlja i sigurnosti radnika.

– Državni inspektorat je inspekcijsko tijelo koje postupa sukladno zakonskim propisima te su inspektori u slučaju utvrđenih nedostataka i nepravilnosti dužni poduzimati zakonom propisane mjere, zaključuju iz inspektorata o slučaju zatvaranja menze na FSB-u.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap