Pretraga

Student nutricionizma razbio tri mita o prehrani i ima savjet za sve koji kreću s dijetom

A- A+

Jelo se i pilo proteklih dana više nego inače pa sada mnogi manijakalno ‘guglaju’ razne programe tjelovježbi i pripadajuće im dijete. U moru informacija vezanih uz sportsku prehranu često na internetu nailazimo na već ustaljene mitove. Neke od njih razbija student nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, a daje i važan savjet za one koji nakon praznika kreću s dijetom da bi se do ljeta doveli u formu.

foto: Unsplash

‘Od sutra krećem s vježbanjem i dijetom’ vjerojatno je najčešća rečenica izgovorena proteklih dana. No, prije nego krenete ‘guglati’ sve o sportskoj prehrani, morate imati na umu kako bi vas neki rezultati pretrage mogli odvesti u krivom smjeru jer se upravo uz tu vrstu prehrane vežu brojni mitovi.

‘Doručak nije nužno najvažniji obrok’

Izdvojeni članak

Mirko dao otkaz da pokrene Different: Vodič za studentsku prehranu i uštedu kod kupovine

– Iz bazena stereotipnih mitova, idemo izabrati nekoliko. Uvriježeno je mišljenje kako se proteini moraju konzumirati odmah čim se odloži bučica u zadnjoj vježbi na treningu. Prava je istina da se odmah nakon treninga ne mora trčati po proteinski napitak u svlačionicu, ali se ukupni dnevni proteinski unos treba zadovoljiti. Evo još jedan zanimljivi mit, doručak je najvažniji obrok u danu. Prava je istina da doručak nije nužno najvažniji obrok, ovisi o životnim okolnostima pojedine osobe. Isto tako veći broj obroka ne ubrzava metabolizam, na kraju dana isključivo je važan ukupni broj kalorija koje smo unijeli, svejedno bilo to iz dva ili šest obroka, otkriva nam Roko Marović, inače apsolvent nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Oni koji će se nakon ovih blagdana naglo početi baviti sportom i promijeniti prehranu kako bi se do ljeta doveli u formu, malo su se kasno sjetili s time krenuti, kaže Roko. Ipak, u dva mjeseca moguće je postići određeni napredak.

– Nije nerealno očekivati gubitak od 6-8 kilograma pametnom redukcijskom dijetom te adekvatnim trenažnim procesom do ljeta. Savjetujemo postepeno vraćanje na uobičajenu prehranu nakon završetka dijete kako se ne bi dogodio jo-jo efekt, napominje naš sugovornik.

Studenti će iz prve i stručne ruke moći doznati sve o prehrani u sportu i rekreaciji

Izdvojeni članak

Zagrebačka škola pravi malu kulinarsku revoluciju: Imaju i jasan plan kako to učiniti

Sa svojim kolegom magistrom nutricionizma Nikolom Talanom, Roko vodi Nutrivision, spoj edukativne platforme i nutricionističkog savjetovališta. Njihovo djelovanje na društvenim mrežama je prepoznao i Studentski centar u Zagrebu te ih je pozvao da održe stručnu tribinu te približe aktualnu tematiku iz sfere nutricionizma primarno studentskoj populaciji koja se rekreativno bavi sportom.

– Na tribini ćemo pričati o najnovijim nutricionističkim saznanjima kao što je uloga dobrih bakterija, tzv. probiotika ili primjerice ima li smisla primjenjivati intermittent fasting; objasnit ćemo razlike u prehrani između tjelesno aktivnih i neaktivnih ljudi, trebaju li oni zaista više proteina i slično. Uz to, evaluirat ćemo najpopularnije dijete te objasniti koja dijete, kada i za koga ima smisla te ćemo porazbijati brojne prehrambene mitove, otkriva nam Roko.

Tribina pod nazivom ‘Prehrana u sportu i rekreaciji’ održava se ovoga četvrtka, 25. travnja, u Kinu Forum u Studentskom domu ‘Stjepan Radić’, a početak je u 20 sati.