Pretraga

Masakr u Teksasu: 18-godišnjak upao u osnovnu školu i ubio 19 djece

A- A+

Salvador Ramos, 18-godišnjak iz Teksasa, upao je u Osnovnu školu Robb u gradiću Uvaldeu na jugozapadu zemlje te je počeo pucati po učenicima i profesorima. Ubijeno je 19 djece te dvoje odraslih, a policija je smaknula napadača.

Osnovna škola Robb. Screenshot: Google Maps

Pucnjava u Osnovnoj školi Robb, zavila je Teksas u crno. Salvador Ramos (18), upao je u školu u gradiću Uvalde te je otvorio vatru po učenicima i profesorima. Ubio je 19 djece u dobi od 7 do 10 godina i dva profesora.

Policija je ubila napadača

Ramos je navodno imao pištolj i poluautomatsku AR-15 pušku, a kako prenosi BBC, prije krvavog pohoda upucao je i svoju baku. Policija je ubrzo stigla na mjesto događaja i ubila napadača, koji je, kako se navodi, kupio oružje čim je navršio 18 godina.

Informacije o ovom napadu pristižu svake minute, kao i reakcije poznatih osoba i čelnika SAD-a. Svoj je komentar dao i predsjednik Joe Biden.

– Prekrasni, nevini učenici drugog, trećeg, četvrtog razreda. I deseci male djece koja svjedoče onome što se dogodilo, vide svoje prijatelje kako umiru, kao da su na bojnom polju, za ime Boga, rekao je Biden.

Izdvojeni članak
police

Broj pucnjava u američkim školama vrtoglavo raste, nikada ih nije bilo ovoliko: Bitan faktor je i korona

Zabrinjavajuće brojke

Portal Education Week prati pucnjave u školama još od 2018. godine i prema njihovim podacima, od tad ih se u SAD-u dogodilo čak 119. Zabrinjavajuća je i činjenica da se samo ove godine dogodilo već 27 school shootinga u kojima je netko smrtno nastradao ili bio ozlijeđen.

Kada je riječ o masovnim pucnjavama općenito u SAD-u, The Gun Violence Archive navodi da ih se ove godine do sad dogodilo 212. Oni, naime, definiraju masovnu pucnjavu kao incident u kojem je ubijeno četvero ili više ljudi.

Podsjećamo da smo početkom godine detaljnije obrađivali temu pucanja u američkim školama. Stručnjak za vršnjačko nasilje u školama, Ron Avi Astor, objasnio je tada da se takvih incidenata u budućnosti može očekivati još više, a sve zahvaljujući pandemiji, povećanom nasilju i teškim obiteljskim situacijama.