Pretraga

[Matura ’23] Na maturi iz Sociologije ocjene do sada nisu bile dobre, evo kako će izgledati taj ispit

A- A+

Ispit državne mature iz Sociologije ranijih je godina bio jedan od ispita na kojima su maturanti postizali najlošije ocjene. Primjerice, u 2021., posljednjoj godini za koju su dostupni podaci u e-Rudniku MZO-a, ona je iznosila tek 1,59. Kao i za ostale premete na maturi, prvi korak u pripremi ispita detaljno je proučavanje ispitnog kataloga koji je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio. Iz njega je vidljivo da će se ispit iz Sociologije podijeljen u tri područja ispitivanja, a maturanti ondje mogu pronaći i primjere zadataka kakvi ih očekuju na ispitu.

Foto: Unsplash

Prema kalendaru državne mature NCVVO-a, učenici koji kao izborni predmet prijave ispit iz Sociologije, taj će ispit polagati 19. lipnja u popodnevnom terminu od 14 sati.

Za rješavanje 33 zadatka 90 minuta

Kako stoji u ispitnom katalogu za maturu iz Sociologije, ovim se ispitom provjerava dostignuta razina znanja i razumijevanja društvene stvarnosti te sposobnost interpretacije i analize socioloških sadržaja iz triju područja, odnosno triju domena nastavnoga kurikuluma iz Sociologije – sociološka imaginacija, pojedinac i društvo te analiza suvremenog društva.

U prvome području učenici će morati pokazati koliko dobro kritički propituju društvene odnose te pojave i procese u neposrednoj okolini. U području pojedinac i društvo kroz zadatke će pristupnici pokazati koliko dobro analiziraju društvene i kulturne različitosti, nejednakosti i identitete te suvremenu obitelj. Kroz analizu suvremenog društva pristupnik će pokazati koliko dobro zna objasniti društvo i društvenost i razumije li društvene institucije, društvenu strukturu i društvene promjene. Sve ovo obrazovni su ishodi, odnosno ono što učenici trebaju savladati za uspješno rješavanje ispita.

Što je sve potrebno naučiti za ispit mature iz Sociologije, detaljno možete proučiti od 7. stranice ispitnog kataloga koji se nalazi na kraju ovog teksta.

I ove će se godine ispit mature iz Sociologije sastojati od 33 pitanja – 16 je zadataka višestrukog izbora, 12 zadataka kratkog odgovora, a ostatak čini skupina zadataka. Ispit iz Sociologije traje 90 minuta bez stanke, a maturanti na njemu mogu prikupiti maksimalno 40 bodova.

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u 2022. I 2023.

Kako se pripremati?

Kao i nakon ostalih ispita mature, prošle godine razgovarali smo i s maturantima koji su polagali Sociologiju. Maturantica Ivana rekla nam je da joj ispit nije bio osobito težak, ali da su neka pitanja bila nejasna. Zbunjujuće joj je bilo pitanje s tablicom u kojoj su bili navedeni podaci o broju djece rođene u bračnoj zajednici, broj djece u izvanbračnoj zajednici i broj brakova sklopljenih unutar RH navedenom razdoblju od 1995. do 2015. godine.

– Pitanje je otprilike bilo postavljeno da jednom riječju navedemo trend za broj djece rođene u bračnoj zajednici ili izvan nje. Sjećam se da je u pitanju bio trend, ali nisam bila sigurna trebam li napisati broj, trebam li napisati uzlazan/silazan ili određeni pojam, rekla nam je Ivana.

Osim detaljnog proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja maturantima savjetuju  rješavanje provedenih ispita.

Literatura za pripremu ispita iz Sociologije udžbenici su koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske tijekom protekloga četverogodišnjeg razdoblja:

  • Bošnjak, Z., Paštar, Z., Vukelić, A. 2020. Sociologija, udžbenik sociologije za srednje škole
  • Dergić, V., Čićek, F., Šoh, S. 2020. Sociologija, udžbenik sociologije u trećem razredu gimnazija
  • Fanuko, N. 2004. i novija izd. Sociologija, udžbenik za gimnazije, izmijenjeno i dopunjeno
    izdanje

U nastavku detaljno možete proučiti ispitni katalog za Sociologiju možete vidjeti ispod, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.