Pretraga

Maturantica Martina je bolji, nasmijani Vukovar: Danas je na telki hrabro rušila predrasude o životu u svome gradu

A- A+

Mirna i staložena, optimistična i nasmijana, vukovarska maturantica Martina Galić obilježila je današnju HRT-ovu emisiju ‘Nedjeljom u 2’. Uvriježenim predrasudama usprkos, ispričala je kako izgleda mladenački život u Vukovaru. Najnormalniji, svakodnevni život u kojem se svi međusobno druže, ljube, izlaze, markiraju i putuju. Izravna i otvorena, srušila je i predrasudu urednika i voditelja emisije Aleksandra Stankovića.

Vukovarska maturantica Martina Galić | Screenshot: HRT

Današnja emisija ‘Nedjeljom u 2’ bavila se Vukovarom, no ne onakvim Vukovarom kakav je najčešće prikazan u medijima i politici kroz zajednički nazivnik naširoko percipirane problematične vukovarske svakodnevice. O drugom licu Vukovara, o dobrim stvarima u Vukovaru, u ‘Nedjeljom u 2’ s Aleksandrom Stankovićem razgovaralo je četvero Vukovaraca. Svakako se istaknula maturantica Opće gimnazije Vukovar, 18-godišnja Martina Galić.

Sa smješkom na licu, tijekom svojeg je gostovanja rušila predrasudu za predrasudom o Vukovaru kao ‘gradu slučaju’.

Bolje da se ljubimo, nego da se ljutimo: ‘Mi mladi se družimo, volimo, ljubimo, izlazimo, putujemo’

Izdvojeni članak

Genijalac iz Vukovara: 24-godišnji fizičar zna napamet čak 1.570 decimala broja Pi

– Bolje da se ljubimo, nego da se ljutimo, taj citat baš lijepo opisuje ono što mladi žele u Vukovaru, a to je da se svi napokon opustimo i družimo, a ne da se ljutimo, započela je Martina i pojasnila da je jako smeta kako mediji prikazuju Vukovar.

Smatra da je medijska slika odnosa Hrvata i Srba u Vukovaru pogrešna.

– Mi mladi se družimo, volimo, ljubimo, izlazimo, putujemo, a većina medija prikazuje onu jednu negativnu stranu Vukovara, dok ona pozitivna često izostaje biti popraćena od strane medija. Ne osjećam se u nimalo lošijoj poziciji od bilo kojeg drugog djeteta u bilo kojem drugom gradu. Ali me ne čudi što ljudi izvan Vukovara misle da smo jadni jer mediji samo daju takvu sliku, rekla je Martina.

Podjela u školi isključivo je po razredima: ‘Sve osim nastave radimo zajedno’

Smatra kako su stariji sugrađani većinom su okrenuti prošlosti i prošlim događanjima, dok s druge strane mladi, uz poštovanje, sve to pokušavaju ostaviti u prošlosti, gledati naprijed i graditi budućnost i u Vukovaru i u Hrvatskoj. Osvrnula se i na đački život u Vukovaru te podijeljenost razreda na hrvatske i srpske. Kako kaže, podjela u školi je isključivo po razredima.

Izdvojeni članak

Vukovarski najmaturant Luka: Najbolja priprema za maturu i fakultet bila bi veća izbornost predmeta u školi

– Postoje srpski razredi i postoje hrvatski, znači imate nastavu na hrvatskom i na srpskom jeziku. Sve osim nastave koja se pohađa na tim jezicima, radimo zajedno. Treniramo, čak i u projektima u školi smo zajedno, nema podjele Hrvat-Srbin. Pod odmorima eto tako izlazimo, markiramo zajedno, tako da jedina podjela u školi je ta na razrede. I ja bih voljela kada bi se ta podjela maknula, zato što to samo stvara nekakav osjećaj diskriminacije kod jedne i kod druge strane. Zašto mi sad ne bi mogli biti zajedno kao i sva ostala djeca u bilo kojem drugom gradu?, zapitala se Martina pa ispričala kako su nedavno na maturalac išli zajedno, i Hrvati i Srbi.

S obzirom na nepisano pravilo da obje smjene ne idu zajedno na maturalac, njena je generacija uradila upravo suprotno.

– Mi, kako smo se konstantno družili i prije tog maturalca, odlučili smo zašto ne bismo otišli zajedno. Bit će nam ljepše, bit će nas više, bit će nam jeftinije, ali to se događalo i prije, rijetko kada, ali se događalo. Vjerujem da će buduće generacije to napraviti jer nam je stvarno bilo predivno, rekla je nasmijana vukovarska maturantica, a potom voditelju Stankoviću poručila da ima velike predrasude.

Martina Stankoviću: ‘Pa imate veliku predrasudu’

Naime, Stanković joj je ispričao kako je nedavno bio u Vukovaru i nije htio ući ni u jedan kafić u gradu, već se odlučio za hotelski jer je, kako je rekao, smatrao da mu se tamo ništa neće dogoditi.

– Pa imate veliku predrasudu. Vukovarci normalno znaju koji je čiji kafić, ali ne postoji, barem kod mene jer sam tako odgojena, i kod većine mojih vršnjaka, ne postoji ta podjela da u određene kafiće idemo ili ne idemo. Tako da imate velike predrasude i Vukovarci to uopće ne rade, pojasnila je Martina Stankoviću.

Smatra i kako sve više mladih vidi koliko je podjela u gradu besmislena i nepotrebna.

Vukovarci sami čiste nered koji ostavljaju političari

Izdvojeni članak

Norvežani uložili u jedinstvenu vukovarsku školu koju ne žele Hrvati ni Srbi: Mlada gradska vijećnica upozorava na sramotu vladajućih

– I sami uviđamo koliko nam bolje može biti ako smo svi zajedno, jedinstveni. Najljepši mi je taj osjećaj koji imam kada šetam gradom. Osjećam se kao da sam kući, osjećam se sigurno. Osjećam se lijepo, osjećam se kao da su ovdje moji ljudi, i opet ponavljam, osjećam se sigurno, istaknula je Martina i nabrojala brojne aktivnosti za mlade u Vukovaru, a potom se osvrnula i na 18. studenog.

Kako kaže, tih dana, koji su teški svim Vukovarcima, u gradu se osjećaju tenzije, a najveći problem vidi u tome što se istaknuto mjesto tih dana ustupa politici.

– Naprave nered i onda ostane nama Vukovarcima da taj nered počistimo, zaključila je ova maturantica koja će nakon mature upisati povijest umjetnosti na fakultetu u Dublinu jer je tamo pronašla program koji je zanima i koji joj se sviđa.