Pretraga

Medicinskim sestrama poništene diplome iz Kragujevca: ‘One su to uredno plaćale, pripremaju žalbe’

A- A+

Na adrese nekoliko hrvatskih medicinskih sestara, koje su svoje diplome dobile od Sveučilišta u Kragujevcu, stiglo je rješenje o poništenju njihovih diploma prvostupništva. Radi se o otprilike trećini sestara, a dio ih je dobio poziv da dođu na izjašnjavanje, dok neke nisu dobile ništa. Sestre koje su dobile poništenje diploma sada spremaju žalbe i očitovanja.

Foto: Unsplash

Kako je prenio Dnevnik Nove TV, nekolicina hrvatskih medicinskih sestara na svoje je adrese dobilo rješenja o poništenju njihovih diploma sa Sveučilišta u Kragujevcu nakon što su ranije ove godine bivši srpski rektor Nebojša Arsenijević i njegov bliski suradnik Predrag Čanović uhićeni pod sumnjom da su te diplome prodavali i Hrvatima.

‘One su to uredno plaćale, osjećaju se kao žrtve’

I dok su neke sestre dobile poništenje, druge su dobile poziv za izjašnjavanje, a jedan dio njih, za sada, nije dobio ništa. One koje su dobile poništenje diploma sada pripremaju žalbe i očitovanja.

– One su to uredno plaćale, uredno polagale ispite i osjećaju se, ne samo kao kolateralne žrtve, nego velike žrtve nekih možda internih obračuna u Kragujevcu, koji su došli s jednim krakom i do Pule, rekla je odvjetnica Vesna Alaburić za Novu TV.

Izdvojeni članak
fakultetska diploma

Imamo detalje: Rektor i suradnik prodavali diplome, oštetili sveučilište i faks za preko 8 milijuna dinara

Većina medicinskih sestara radi u Općoj bolnici u Puli

Među diplomama je i ona supruge Peđe Grbina, a kako doznaje Dnevnik Nove TV, ona još nije dobila nikakav dokument. U ovom slučaju radi se o 44  hrvatske diplome, a većina medicinskih sestara radi u pulskoj bolnici čija je ravnateljica objasnila kako se u ovom trenutku, za sestre koje su dobile poništenje, ništa ne mijenja.

– Imaju uredne i vrijedeće licence od Hrvatske komore medicinskih sestara, tako da im se radno mjesto nije promijenilo, istaknula je za Novu TV ravnateljica Opće bolnice Pula, Irena Hrstić.

Podsjetimo, problem oko diploma nastao je još kada su sestre bile studentice, odnosno kada su završile prve dvije godine studija u Puli koji se u suradnji s Univerzitetom u Zenici izvodio protuzakonito. Tada je resorni ministar, Željko Jovanović naložio da se taj studij ukine, a studenti su jednostavno nastavili studiranje i tako upisali treću godinu studija u na Sveučilištu u Kragujevcu gdje su i diplomirali.