Pretraga

Nekim studentima već je naplaćen porez za rad preko studentskog ugovora

A- A+

Brojne je zavrzlame u javnosti izazvala vijest kako se limit za oporezivanje studentske zarade spušta s 50 na 15 tisuća kuna. Vladajući su se ubrzo nakon te vijesti pokušali izvući, kazavši kako se taj iznos dijeli na 12 mjeseci u godini, a dodaje mu se i osobni odbitak od 3.800 kuna, dakle ukupno bi se oporezivala mjesečna zarada iznad 5.050 kuna. To je palo u vodu, zbog pritiska studentskih predstavnika koji su se izborili da u Zakon uđe neoporezivi limit od 60.600 godišnje. Sve to, više nego studente, zbunilo je student servise, pa tako Zagrebački uopće ovaj mjesec nije naplaćivao porez studentima, dok varaždinski Servis jest jer ih je Porezna uprava uputila na to da postupaju po priopćenju za javnost.

Foto: Srednja.hr

Na kraju zavrzlama oko oporezivanja studentske zarade studentski su se predstavnici uspjeli izboriti za novi pravilnik u kojemu će jasno biti naznačeno kako je limit oporezivanja studentske zarade 60.600 kuna. No što se događalo u međuvremenu, od dana objave novog Zakona i tumačenja Porezne o oporezivanju mjesečne zarade i dogovora Ministarstva financija sa studentima o godišnjem limitu?

Izdvojeni članak

Imamo dokaz: Ne plaćate porez nakon 5.050 kuna, jedini važeći limit je onaj od 15.000 kuna

Zagrebački SC nije naplaćivao porez, varaždinski jest

Kako smo pisali, Student servis u Zagrebu jednom studentu na zaradu od 8.640 kuna nije obračunavao nikakav porez, a uplata je izvršena 9. siječnja, četiri dana nakon priopćenja Porezne uprave.

S druge strane, varaždinski Student servis studentima je oporezivao uplate iznad 5.050 kuna. Studentu (podaci poznati redakciji) je na račun uplaćena zarada od 10.500 kuna, a naplaćen porez od 1.438,80 kuna.

Taj porez mu je naplaćen na temelju priopćenja za javnost Porezne uprave da se limit obračunava na mjesečnoj, ne na godišnjoj bazi, a prije dogovora studentskih predstavnika s Ministarstvom financija.

Račun kojeg nam je poslao jedan student kojemu je varaždinski SC naplatio porez na temelju priopćenja Porezne uprave

Izdvojeni članak

Vlada se predala: Limit oporezivanja ide na 60.600 kuna

Porezna uputila Student servis da postupa po priopćenju za javnost

Za uputu o naplati poreza i prireza studentima iz varaždinskog Servisa pitali su Poreznu upravu, odakle im je rečeno da postupe po priopćenju za javnost od 5. siječnja, dakle, da studentima naplate porez ako su prešli limit od 5.050 kuna. Varaždinski SC imao je dva slučaja kada su studentima oporezane zarade veće od 5.050 kn u mjesecu.

– Studentici je obustavljeno 24,23 kn, a studentu 1.438,80 kn poreza i
prireza po njihovom odobrenju da se obustavi porez i prirez. Ne smatramo da smo postupili protivno pozitivnih propisa već smo nastojali studentima izaći u susret informirajući ih o situaciji, kažu iz Student servisa Varaždin.

Naime, kako ne bi oštetili studente, varaždinski je SC studente kojima je trebalo biti uplaćeno više od 5.050 kuna vrlo korektno pozvao telefonski, upitavši žele li isplatu odmah ili će sačekati dogovor studenata i Ministarstva.

– Studentski centar je temeljem Priopćenja o oporezivanju primitaka učenika i studenta objavljen na stranicama Porezne uprave 5. siječnja 2017. godine obustavio dana 11. siječnja 2017. godine jednoj studentici i jednom studentu porez na primitak iznad 5.050 kuna. Posebno napominjemo da su i student i studentica nazvani telefonom i objašnjenom im je da se može pričekati s isplatom primitka ili primitak isplatiti djelomično do iznosa od 5.050 kn, do završetka razgovora studentskih predstavnika s ministrom financija koji se treba održati 13.siječnja 2017. godine i nakon čega će se znati da li uputa ostaje na snazi ili će biti promijenjena i tada bi se isplatio ostatak ili u cijelosti primitak, ovisno o njihovoj odluci. Oboje studenata nije željelo pričekati već su inzistirali da dobiju isplatu bez obzira na to što će im se obustaviti porez. Za razliku od njih, nekoliko studenata je odlučilo pričekati do završetka sastanka i zarada im je isplaćena bez obustave poreza i prireza nakon 13. siječnja, kazali su nam iz Student servisa Varaždin.

Izdvojeni članak

Zbog pritiska javnosti, Vlada donosi novi Pravilnik o porezu za studentsku zaradu

Sada postupaju po novom priopćenju za javnost

Do danas nisu dobili nikakvo drugo uputstvo iz Porezne uprave o naplati poreza studentima, ali nakon 13. siječnja i dogovora studenata i Ministarstva, oporezivat će zarade iznad 60.600 kuna.

– Studentski centar u ovom trenutku naplaćuje porez nakon 60.600 kn
temeljem obavijesti od 13.siječnja 2017. godine objavljene na stranicama
Ministarstva financija, kazali su iz Student servisa Varaždin.

Studentima kojima je porez naplaćen preostaje samo jedno: ako ne prijeđu godišnji limit od 60.600 kuna, moći će tražiti povrat poreza koji će im biti isplaćen tek u ljeto 2018. godine.

Nadopuna teksta 24. siječnja 2017. u 11:52 h

Dvoje studenata kojima je porez i prirez obračunat za povrat poreza neće morati čekati ljeto 2018., već će reobračun biti napravljen nakon što Ministarstvo financija izradi i objavi najavljeni novi Pravilnik. Budući da je ministar Marić najavio objavu tog Pravilnika do kraja siječnja, sredstva bi im trebala biti vraćena tijekom veljače.

– Po objavi najavljenog Pravilnika ili primitka uputa od strane porezne uprave izvršit će se reobračun poreza i prireza od 1.1.2017. godine i više uplaćen porez i prirez doznačiti na račune studenata, kazali su nam iz Student servisa Varaždin.