Pretraga

Ministrica Divjak najavila izmjenu sastava Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije

A- A+

Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije mijenjat će se u svom provedbenom okviru, odnosno, izmijenit će se sastav Posebnog stručnog povjerenstva koje Strategiju provodi. Poručila je to ministrica Blaženka Divjak u priopćenju koje je danas poslano iz HNS-a, stranke u čijoj je kvoti Divjak i došla na mjesto ministrice. U priopćenju ističu kako se od usvajanja Strategije u listopadu 2014. godine pokazalo da je provedbeni okvir neučinkovit te da on znatno otežava provedbu Strategije.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

U priopćenju danas odaslanom iz HNS-a, ministrica Divjak najavila je izmjenu provedbenog okvira Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Točnije, najavljuje kako će Ministarstvo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. Na čelu PSP-a bila bi resorna ministrica ili ministar.

Izdvojeni članak

Povjerenstvo Dijane Vican više od 70 dana ne radi ništa: Istekao i dodatni rok za odabir preostalih članova ERS-a

Divjak očekuje da će ovaj prijedlog u listopadu podržati Hrvatski sabor, kako bi potom mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu, no u priopćenju nije rečeno hoće li se ustrojiti nova Ekspertna radna skupina ili će se postojeća popuniti. Istaknula je i kako od postojećeg PSP-a do 8. rujna očekuje izrađen novi Akcijski plan za provedbu Strategije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Od usvajanja Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u Hrvatskome saboru, u listopadu 2014. godine, pokazalo se da je provedbeni okvir vrlo neučinkovit te znatno otežava provedbu Strategije. Budući je u Uvodu i Smjernicama za provedbu Strategije naglašeno kako Strategija mora biti periodično vrednovana i po potrebi prerađena ili dopunjavana, ključna dorada koju treba napraviti je izmjena samog provedbenog okvira.

Divjak: Važno je da oni koji su odgovorni za reformi imaju u rukama instrumente za njeno provođenje

Izdvojeni članak

Članica ERS-a Loretana Farkaš podnijela ostavku: ‘Ne može dobro završiti kad netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto’

– S obzirom na uočene probleme, a s ciljem depolitizacije obrazovne i znanstvene politike te ubrzanja i institucionalizacije reforme smatram izmjenu isključivo provedbenog okvira Strategije nužnim preduvjetom da se nastavi, i ono što je najvažnije, ubrza proces reforme oko čega postoji veliki interes i očekivanje hrvatske javnosti. Kao ministrica znanosti i obrazovanja, odgovorna sam za izlazak iz ideoloških rovova i ubrzavanje najvažnije reforme društva koja stoji posljednje dvije godine. Važno je da oni koji su odgovorni za reformu imaju u svojim rukama i instrumente za njezino provođenje, naglasila je ministrica Blaženka Divjak.

Praćenje provedbe Strategije je vrlo složeno te zahtjeva osiguravanje održive kadrovske strukture i
institucionalne podrške svih dionika uključenih u proces, pa tako i političkih partnera HNS-a i HDZ-a, bez čije podrške reforma znanosti i obrazovanja nije moguća.

‘U dogovoru s premijerom radi se na izmjeni provedbenog dijela Strategije’

Izdvojeni članak

Blamaža Barišića i Vican: Prekršena procedura u izboru člana nove Ekspertne radne skupine

– Sa svojim timom i u dogovoru s premijerom, trenutno intenzivno radim na izmjeni isključivo provedbenog okvira Strategije i planiram radno ljeto kako ne bismo gubili vrijeme. Planiramo u sljedeća dva tjedna u proceduru uputiti prijedlog prema kojem će članovi Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) zaduženog za provedbu Strategije biti čelnici tijela i institucija koje su najodgovornije za provedbu pojedinih mjera iz Strategije. PSP će voditi ministrica odnosno ministar nadležan za znanost i obrazovanje. Na taj način će se provedba Strategije institucionalizirati i depolitizirati. Vjerujem da će ovakav prijedlog u listopadu podržati i Hrvatski sabor kako bi nakon toga mogli formirati Ekspertnu radnu skupinu i ubrzano raditi na aktivnostima koje su prema Strategiji u nadležnosti Posebnog stručnog povjerenstva i Ekspertne radne skupine. Od postojećeg PSP-a očekujemo da izradi Akcijski plan do 8. rujna 2017. u skladu sa zaključcima sastanka 4. srpnja 2017. Neovisno o ovome procesu MZO intenzivno radi na drugim aktivnostima koje su propisane Strategijom, a koje nisu u isključivoj nadležnosti spomenutih tijela, stoji u izjavi ministrice Divjak odaslanoj u priopćenju iz HNS-a.