Pretraga

Mladi priželjkuju legalizaciju marihuane, ali zaziru od još jednog referenduma

A- A+

Nakon milijunskog troška za provođenje referenduma o braku, niknule su dvije ozbiljnije teme oko kojih se okupljaju istomišljenici koji traže raspisivanje novog referenduma. Uz prikupljanje potpisa protivnika ćiriličnim pločama u Vukovaru, na Facebooku se okupila pozamašna masa lajkova koji podržavaju ideju o raspisivanju referenduma za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj. Stoga smo odlučili doznati kako po tom pitanju dišu naši srednjoškolci i studenti.

Hrvatima će 2013. ostati u pamćenju kao godina kada je broj nezaposlenih dosegao najveću razinu u posljednjem destljeću, po brojnim burnim izmjenama zakona i pravilnika, studentskim prosvjedima, ali i referendumom o braku kao i prikupljanjima potpisa ili lajkova za raspisivanje dvaju novih referenduma: za zabranu ćirilice u Vukovaru te za legalizaciju marihuane.

Izdvojeni članak

Studenti iz prosvjeda zasadili marihuanu po cijelom gradu

Na Facebooku je osnovana grupa pod nazivom ‘Želimo referendum za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj‘ koja broji preko 38 tisuća lajkova, ali spomenuta brojka svakim trenutkom sve više raste. Potonjoj je prethodilo nekoliko glasnijih rasprava kao i manjih prosvjeda istomišljenika koji su ‘ZA’, a kao što je slučaj bio s definicijom braka i stavljanjem iste u Ustav, javnost je podijeljena i po pitanju konzumacije te legalizacije marihuane.

Maturanti misle da do referenduma nikako ne bi smjelo doći

S obzirom na kontinuirani rast navedene grupe, kao i sve češće isticanje pozitivnih učinaka ove ‘lake droge’, upitali smo nekoliko srednjoškolaca što misle o raspisivanju referenduma za legalizaciju marihuane, kao i o samoj legalizaciji iste.

Izdvojeni članak

Švicarci dekriminalizirali marihuanu

– Mislim da do referenduma za legalizaciju trave ne smije doći jer trava je ono s čim su počeli korisnici težih droga. Kao drugo, Hrvatska bi u tom slučaju trebala kontrolirati poslovanje vezano uz prodaju i kupovinu marihuane, a nismo u stanju srediti niti javni prijevoz, mišljenje je Viktora Šimunića, maturanta iz Prve tehničke škole Tesla.

Lucija Pasanec, maturantica zagrebačke Pete gimnazije, dijelom razmišlja kao i kolega iz Tesle. Ne slaže se s legalizacijom trave sve dok, kako kaže, postoji znanstveno utemeljena potvrda o njenom štetnom utjecaju na ljudski organizam.

– S druge strane, svi znamo koliko pušenje običnih cigareta šteti zdravlju pa su i dalje potpuno legalne i svima dostupne. U svakom slučaju mislim da je nepotrebno raspisivati referendum jer postoje mnogo važnija pitanja o kojima bi se građani trebali izjasniti nego legalizacija droge koja je ionako dostupna svakome tko je poželi, zaključila je maturantica Pete gimnazije.

Među studentima različiti stavovi o marihuani, ali referendum ni oni ne žele

Nakon što se početkom godine upravo oko legalizacije lakih droga, ali i prostitucije sukobila mladež HNS-a s HDZ-ovim pomlatkom, postavili smo anketu na našem portalu da ispitamo što o tome misle hrvatski studenti.

Rezultati ankete ‘Treba li Hrvatska legalizirati marihuanu i prostituciju?’

Na upit ‘Treba li Hrvatska legalizirati marihuanu i prostituciju?’, od preko 1200 anketiranih, njih oko 44 posto se izjasnilo da bi marihuanu trebalo dekriminalizirati, ali ne i prostituciju. Nešto više od 30 posto dijelilo je mišljenje da legalizirati treba oboje, dok ih je 20-ak posto iznijelo stav kako marihuana i prostitucija u našoj zemlji trebaju ostati ilegalne.

Izdvojeni članak

Studija tvrdi da je marihuana dobra za mentalno zdravlje

No kako smo pred samim krajem 2013. godine, kada smo se uvjerili da do referenduma na građansku inicijativu može vrlo lako doći, i kad se počelo sve glasnije zazivati referendum o legalizaciji marihuane, ponovno smo ispitali stav studenata po tom pitanju.

– Nisam protiv referenduma za legalizaciju, ali ne koristim marihuanu pa mi nije toliko bitno. Da se raspiše referendum zato nisam siguran da bih izašao na glasanje. Referendum je nepotreban kao i ovaj prethodni, čisto bacanje novca, istaknuo je student pete godine novinarstva na FPZG-u Nino Kuže.

Za razliku od Nina, 24-godišnji Ivan nam je priznao da redovno konzumira travu i smatra da u tome nema ništa loše. Tvrdi da bi ista trebala biti dekriminalizirana jer je manje štetna od cigareta, ali također ističe kako nismo u poziciji trošit novac na još jedan referendum, pogotovo ne u tako kratkom vremenu.