Pretraga

Mladi su se izjasnili oko legalizacije lakih droga i prostitucije

A- A+

U posljednje vrijeme sve češće se raspravlja o tome trebaju li se u Hrvatskoj legalizirati lake droge te bi li se na taj način smanjila konzumacija istih ili bi prouzrokovala više štete. Uz tu temu ruku pod ruku dolazi i legalizacija prostitucije što bi možda smanjilo broj oboljelih od spolno prenosivih bolesti, a možda povećalo trgovinu ženama. Otkrili smo kakvo mišljenje dijele mladi o spomenutim legalizacijama.

Dok je u Nizozemskoj marihuana legalizirana, u SAD-u je samo oboljelima od raka dozvoljena njena konzumacija kako bi ublažili fizičku bol, Hrvatska je još u fazi rasparavljanja o legaliziranju lakih droga. Što se tiče ‘najstarijeg zanata na svijetu’, sam MUP-ov prijedlog novog Zakona o prekršajima koji je navodio kazne za klijente prostitutki podigao je veliku buku, osobito od strane ženskih udruga.

Izdvojeni članak

Znanstvenici dokazali: Medicinska marihuana ne vodi ovisnosti o drogamaIzdvojeni članak

Počinje bitka za legalizaciju lakih droga i prostitucije u Hrvatskoj

Legalizacija marihuane bi nam poboljšala turizam

Mladi HNS-a, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Klobučarom, zalažu se za legalizaciju lakih droga, ali i prostitucije, no mnogi osuđuju takav način razmišljanja. Dok je u Kolumbiji najavljeno legaliziranje sintetičkih droga za osobnu upotrebu, Hrvati još uvijek nisu spremni istu stvar napraviti za lake droge, a isto to je potvrdila i mladež HDZ-a. Jedni misle kako bi na taj način dodatno poticali mlade da se drogiraju, drugi da bi skočile cijene, a pojedinci bi na taj način unaprijedili hrvatski turizam.

– Mislim da bi trebalo legalizirati marihuanu jer taj potez neće prouzokovati pretjeranu štetu, a također bi se hrvatski turizam digao na novu razinu te se ne bi isključivo oslanjali na more i sunce, izjavila je 22-godišnja Kristina. No njeno mišljenje ne dijeli studentica Antonela koja smatra kako je dovoljno što već veliki broj mladih konzumira marihuanu te da bi se legalizacijom svima poslala poruka da izađu na ulice i puše.

Josip je, pak, istaknuo kako se naš mentalitet ne može usporediti s mentalitetom liberalnih Nizozemaca te da će Hrvati još dugo čekati na to da neometano i bezbrižno uživaju u čarima lakih droga. No njegovo je mišljenje kako bi se trebali ugledati na Ameriku pa dopustit konzumaciju marihuane bar u medicinske svrhe.

Prostituiranje ne treba biti u skladu sa zakonom

Dok o legalizaciji lakih droga postoje različita stajališta i argumenti, tvrdnje koje uključuju legalizaciju ‘najstarijeg zanata’ još uvijek nailaze na osude, pa i među mladima. U Austriji se kažnjavaju samo klijenti koji koriste usluge maloljetnih prostitutki, dok u Švedskoj, Norveškoj i Islandu u svakom slučaju samo klijenti plaćaju novčanu kaznu. Samim pokušajem ministra Ranka Ostojića da se jednako kažnjavaju klijenti i prostitutke navukao je na sebe gnjev brojnih žena, ali i kritiku od strane premijera Milanovića.

– Nisam za legalizaciju prostitucije jer smatram da to nije humano i da takve stvari nisu moralne, niti bi trebale biti u skladu sa zakonom. To je jeftino pretvaranje sive ekonomije u poduzetništvo, mišljenje je studenta četvrte godine novinarstva. Također je istaknuo da se lake droge ne bi trebale legalizirati jer kao posljedicu vidi njihovo poskupljenje.

Slično mišljenje dijeli i 23-godišnji Ivan koji smatra apsurdnim izjave kako bi se legalizacijom prostitucije smanjio broj zaraženih spolnim bolestima. Prema njegovim riječima sve bi više djevojaka i maloljetnica upalo u ‘pakao seksualnog iskorištavanja’.