Pretraga

U ponedjeljak u školu prvi put kreće oko 36 tisuća djece, policija će provoditi posebnu akciju

A- A+

Nova nastavna godina starta u ponedjeljak, što znači da u promet ulazi i oko 36 učenika prvih razreda osnovnih škola, od kojih je to mnogima na neki način prvo sudjelovanje u prometu. Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako upravo oni zbog svojih godina, razigranosti i impulzivnosti trebaju punu, aktivnu pažnju svih odraslih. S prvim danom nastave kreće i provedba posebne akcije ‘Poštujte naše znakove’.

Foto: Jake Ingle; Unsplash

Oko 36 tisuća prvašića od ponedjeljka, prvog nastavnog dana u novoj školskoj godini, na prometnicama diljem Hrvatske započinje svoje samostalno sudjelovanje u prometu. Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je kako s hrvatskom policijom po 28 puta zaredom započinje posebnu akciju ‘Poštujte naše znakove’, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti.

Niz je razloga zbog kojih djeca ulaze u ugroženije skupine u prometu. Među ostalim, zbog svoje visine imaju smanjenu preglednost prometne situacije, ograničeno im je vidno polje i zbog nižeg rasta teže su uočljivi vozačima. Imaju smanjenu sposobnost točne procjene brzine i udaljenosti vozila te im nije do kraja razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu. Djeca zbog zaigranosti često reagiraju impulzivno, a i nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti, navode iz MUP-a.

Osim podučavanja  najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, dodaju, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.

Predavanja za učenike i strože patrole oko škola

Iz MUP-a u priopćenju navode da su pregledane prometnice i znakovi oko škole, a u narednom razdoblju policijski će službenici u dogovoru sa školama posjetiti sve osnovne škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama.

– Osim što će djecu upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, policijski službenici sudjelovat će i na prvom roditeljskom sastanku te roditeljima prenijeti najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, dok će tijekom čitavog mjeseca rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola. Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor odvijanja prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Uz to će, naravno, policija poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu, piše u priopćenju MUP-a.

Sankcionirat će se nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola, a slijede i pojačane kontrole brzine vozila u zonama škola, a vozače koji će kršiti ograničenja očekuju kazne. Uz sve navedeno, provodit će se i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Izdvojeni članak
hitna pomoć vozilo

U prometnoj nesreći teško ozlijeđen 17-godišnji biciklist: Tipkao je po mobitelu dok je vozio

Lani je u prometu smrtno stradalo desetero djece

Iz MUP-a su iznijeli i neke brojčane podatke od početka akcije. Tako navode da je 1994. godine, godinu prije početka akcije u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. desetero, dok ih je 2016. smrtno stradalo dvoje, a 2018. i 2020. po troje. U prvih osam mjeseci ove godine petero je smrtno stradale djece, dok ih je lani u istom razdoblju stradalo šestero. Otkrili su i da broj teško ozlijeđene djece smanjen je za 3,3%, ali povećan broj lakše ozlijeđene djece i to osam posto.

– Pomaci su pozitivni, smanjenje broja najtežih stradavanja je smanjeno, no unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više najviše ne stradavaju kao pješaci, kako je bilo prije, već kao putnici u vozilima, i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija, ističu iz MUP-a.

Među propustima koje navode oni su da se djeca putnici nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama, koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

– To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, a ističe se i tijekom prvog roditeljskog sastanka u školi, u sklopu akcije ‘Poštujte naše znakove’, piše u priopćenju MUP-a.

Za kraj imaju i nekoliko savjeta roditeljima, vozačima, ali i djeci, a sve ih u cijelosti prenosimo u nastavku.

Izdvojeni članak
bicikl-elektricni romobil

Od subote nova prometna pravila: Tko vozi romobil ili bicikl s obje slušalice, bit će novčano kažnjen

Savjeti roditeljima

 • djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,
 • nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
 • porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im u njemu prijete,
 • ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
 • vježbajte sigurno prelaženje kolnika,
 • objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca,
 • ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
 • odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
 • ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
 • ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,
 • vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,
 • ne parkirajte nepropisno u zoni škole,
 • neka djeca u vozilo ulaze i iz njega izlaze na nogostup, a ne na kolnik,
 • u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
 • ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.

Savjeti vozačima

 • podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
 • ne parkirajte nepropisno u zonama škola,
 • povećajte pozornost u blizini škola,
 • vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,
 • poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
 • zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste.

Savjeti djeci

 • za kretanje koristite samo nogostup,
 • cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – ‘zebre’,
 • na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,
 • obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
 • ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu.