Pretraga

Oglasila se ravnateljica Klasične, mladić je mačetom prijetio učeniku: ‘Situacija je dosta traumatična’

A- A+

Mladić, koji je s mačetom upao u Klasičnu gimnaziju, prijetio je jednom od učenika u razredu. Svega par minuta nakon je otišao, a na stubištu ga je srela ravnateljica Zdravka Martinić Jerčić. Prisutnim je novinarima ispričala detalje slučaja. Mladić je po dobi srednjoškolac zbog čega ga nisu prepoznali na ulazu i uspio se infiltrirati među klasičare.

Dopuna teksta, 6. ožujka 2023. u 18:04h: Policija je uhitila 18-godišnjaka koji je mačetom upao u Klasičnu gimnaziju. Više čitajte ovdje.

Ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić Jerčić i ravnateljica XVI. gimnazije Nina Karković

Ravnateljica Klasične gimnazije Zdravka Martinić Jerčić i ravnateljica XVI. gimnazije Nina Karković
Foto: Index video screenshot

Danas je u zagrebačku Klasičnu gimnaziju, u razred pun učenika, s mačetom u ruci upao nepoznati mladić. Prijetio je jednom od učenika, a nakon svega par minuta pobjegao je iz škole. Policija je na terenu i traga za mladićem, no još nije priveden. Zdravka Martinić Jerčić, ravnateljica Klasične gimnazije, novinarima, među ostalim i portala Index, dala izjavu.

– Situacija je dosta traumatična i dogodila se krizna situacija u školi. Danas nekad oko 13:45 nepoznati je mlađi čovjek ušao u učionicu na sat na kojem je bila profesorica i prijetio hladnim oružjem jednom učeniku u razredu. Dosta sabranom i brzom reakcijom drugih učenika i profesorice spriječili su neke veće posljedice. Nitko nije ozlijeđen. Taj mladić je sam izašao iz škole, ja sam ga zapravo ispratila jer sam ga susrela na stubištu. Policija je pozvana, u tijeku su akcije policije, istaknula je ravnateljica Martinić Jerčić.

Nastava se odvija normalno

Školski će se djelatnici – nastavnici, psiholozi i pedagozi – uz pomoć Grada Zagreba pružiti učenicima podršku nakon ovog uznemirujućeg događaja. Nastava se odvija normalno u poslijepodnevnoj smjeni, kada satove održava Klasična gimnazija. Na pitanje novinarke zna li se identitet napadača, ravnateljica samo kaže da policija ima neke informacije, no ne može govoriti o detaljima.

– U trenutku međusmjene ovdje prolazi između 700 i 800 učenika tako da je praktički nemoguće kontrolirati tko ulazi i izlazi. U kontaktu sam s Ministarstvom, s Gradskim uredom za obrazovanje. Napravit ćemo sve u našoj moći da se učenici osjećaju sigurno u svojoj školi, rekla je Martinić Jerčić.

Izdvojeni članak
ulaz u zgradu klasične i XVI. gimnazije u Zagrebu

Upao s mačetom u zagrebačku gimnaziju, u razredu bili učenici: ‘Dva policajca trčala na drugi kat’

Nije znala potvrditi radi li se o nožu ili mačeti. Kad ga je susrela na stubištu, kaže Martinić Jerčić, nije nosio ništa u rukama pa nije ni vidjela hladno oružje.

– Neki su na nastavi, neki nisu. Mislim da će krizna situacija biti riješena po svim protokolima koji za takve situacije postoje, kazala je.

‘Radi se o njihovom vršnjaku’

S novinarima je nakratko o ovome događaju govorila i Nina Karković, ravnateljica XVI. gimnazije koja dijeli zgradu s Klasičnom. Njihovi su učenici nastavu imali jutros.

– Da se radi o starijoj osobi, primijetili bismo. Budući da se radi o njihovom vršnjaku, onda je to gotovo nemoguće. On se infiltrirao i među njima je bio, prema tome, ne možete ga prepoznati, kazala je Karković.

Policija im nije dala nikakve posebne savjete, škola je u kontaktu s policijom, Ministarstvom i Gradom Zagrebom.