Pretraga

MZOS navodi da četiri zagrebačke srednje škole rade u tri smjene, Grad tvrdi da takve ne postoje

A- A+

U našoj državi još uvijek postoje škole u kojima se nastava odvija u tri smjene, a prema podacima koje smo dobili od ureda za odnose s javnošću MZOS-a radi se o 14 srednjih škola tog tipa. Među tom brojkom, na Zagreb otpadaju čak četiri srednjoškolske ustanove. No u potrazi za imenima tih obrazovnih institucija iz Odjela za školstvo Grada Zagreba doznali smo da se njihove informacije ne podudaraju s dobivenima iz MZOS-a te da nijedna srednja škola u metropoli ne izvodi nastavu u tri smjene.

Među 400-tinjak srednjih škola nalazi se nekoliko onih koje su svim svojim učenicima omogućile pohađanje nastave u jednoj – jutarnjoj smjeni, kao i one koje imaju problema s nedostatkom prostora ili manjkom prosvjetnog kadra pa se nastava izvodi u čak tri smjene. U potrazi za popisom srednjih škola čiji se učenici prilagođavaju na tri smjene, doznali smo kako se podaci kojima barata Ministarstvo obrazovanja i Odjel za školstvo Grada Zagreba ne podudaraju.

Izdvojeni članak

Škole i dalje od učenika uzimaju tisuće kuna participacija, a MZOS ne vrši kontrolu nad njima

MZOS: Četiri zagrebačke srednje škole rade u tri smjene

Jedan od problema s kojim se još uvijek suočava naš obrazovni sustav je nedostatak prostora u školama, manjak prosvjetnog kadra u odnosu na broj učenika te rad u tri smjene. Odlučili smo doznati koliko je srednjih škola u Hrvatskoj čiji učenici pohađaju nastavu u više od dvije smjene, kao i koje su to škole.

Iz ureda za odnose s javnošću MZOS-a dobili smo popis od 14 srednjih škola po županijama, uključujući i Grad Zagreb u kojem su naveli da čak četiri srednjoškolske ustanove rade po problematičnom trosmjenskom programu. No, popis se sastojao od pukih brojki, bez točnih naziva obrazovnih ustanova.

Izdvojeni članak

MZOS nema osnovu za dizanje cijena studentima, jer danas novac vrijedi manje

Odjel za školstvo u Zagrebu negira podatke dobivene od Ministarstva

S obzirom da smo od Ministarstva obrazovanja dobili djelomičan odgovor na postavljeno pitanje, nazive zagrebačkih srednjih škola zatražili smo od Odjela za školstvo Grada Zagreba. – U Zagrebu ne postoji nijedna srednja škola koja izvodi nastavu u tri smjene, odgovor je voditeljice spomenutog Odjela Mirjane Berislavić.

Dodala je kako trosmjenski program izvodi samo nekolicina osnovnih, no nijedna srednja škola. Iz navedenog se posve jasno vidi da MZOS i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport ne raspolažu istim podacima te da je jedan od spomenutih ureda neinformiran ili barata zastarjelim i neprovjerenim podacima.

Podaci iz MZOS-a: Broj srednjih škola koje rade u tri smjene