Pretraga

Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi hrvatski srednjoškolci pokazali da se mogu nositi s najboljima

A- A+

Hrvatski učenici su na Svjetskoj geografskoj olimpijadi, koja se održala od 11. do 17. kolovoza u ruskom gradu Tver, osvojila dva zlata i jedno srebro. Među 41 reprezentacijom, naša četiri srednjoškolca svojim nastupom su zaslužila odlično šesto mjesto, a ispred njih našle su se samo dvije europske i tri azijske zemlje.

Hrvatsko geografsko društvo

Hrvatsku su na ovogodišnjoj Svjetskoj geografskoj olimpijadi predstavljali Vedran Mihal iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod, Petar Bratulić iz Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin te Fabijan Čorak i Martin Malović iz XV. gimnazije Zagreb.

Izdvojeni članak

Hrvatski olimpijci na najjačem matematičkom natjecanju ostvarili najbolji rezultat u povijesti

Petar Bratulić i Fabijan Čorak osvojili su zlatne medalje, a Vedran Mihalj se okitio srebrom pa je Hrvatska ekipno zauzela odlično šesto mjesto.

Kako bi dokazali svoje znanje i vještine, naši su učenici u sedam dana rješavali pismeni te terenski i multimedijalni dio natjecanja.

U pismenom ispitu se kroz problemske zadatke provjeravaju sposobnosti analiziranja, povezivanja i zaključivanja.

Kroz terenski rad srednjoškolci su morali izraditi, analizirati i čitati sadržaje karte, problemski razmišljati i kvalitetno odgovarati na postavljena pitanja te napraviti dijagrame, skice i tablice, odnosno pokazati grafičke vještine. A multimedijalni dio se sastojao od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć fotografija, tematskih karata, satelitskih snimaka, dijagrama i sličnih medija.

Izdvojeni članak

S Međunarodne informatičke olimpijade hrvatski se srednjoškolci vratili sa 4 medalje

Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

S obzirom na to kako se za dobar dio zadataka nisu mogli pripremiti kroz školsku nastavu, hrvatski su predstavnici prošli višednevne pripreme na engleskom jeziku, na kojima su utvrdili svoje znanje, ali i vježbali nove vještine kako bi nadoknadili razlike školskih programa.

Naši su učenici do sada na svim geografskim olimpijadama na kojima su sudjelovali osvajali medalje, a na posljednje tri Hrvatska je u samom svjetskom vrhu. Ova generacija maturanata ostvarivala je odlične rezultate kroz cijelu srednju školu.

Uskoro brucošu FER-a Vedranu Mihalu ovo je treća medalja na svjetskim geografskim olimpijadama. Odličan napredak ostvario je njegov budući kolega Fabijan Čorak te Petar Barulić koji će na PMF. Oni su prošle osvojili broncu, odnosno srebro, a ove su se godine našli među najboljima.