Pretraga

Nacionalna konferencija savjeta mladih: Želimo znati koji su gradovi dobri za mlade

A- A+

Ovaj je vikend završena Nacionalna konferencija savjeta mladih Republike Hrvatske koja se održala u Karlovcu. Konferencija je okupila gotovo stotinu sudionika iz više od 40 savjeta mladih diljem Hrvatske, a jedna od glavnih rasprava bila je licenciranje jedinica lokalne samouprave pogodnih za mlade. 

Foto: PR

Izdvojeni članak

Grad Makarska napravila zanimljiv razvoj djelovanja za mlade do 2020. godine

Nakon što je ranije najavljena Konferencija, mladi aktivisti su uz kvalitetno mentorstvo, mnoštvo gostiju te primjera dobre prakse iznjedrili brojne zaključke, a među njima se ističe inicijativa za uvođenje licenciranje jedinica lokalne samouprave koje su pogodne za mlade. Po uzoru na model koji se provodi u Sloveniji, ‘Mladim prijazne občine’ te slično metodi ‘Grada prijatelja djece’ želi se potaknuti gradove, općine i županije da s ciljem dobivanja licence dodatno unaprijede život mladih u lokalnoj sredini.

Nacionalna konferencija okupila je članove općinskih, gradskih i županijskih savjeta mladih iz Hrvatske. Među brojnim gostima konferencije bili su i partneri iz Nacionalne udruga djece i mladih Republike Francuske koji su održali predavanje primjera dobre prakse sustava savjeta mladih u Republici Francuskoj, a Ivana Maletić prezentirala je poziciju mladih u Europskoj uniji. 

Osim plenarnog dijela središnji program Nacionalne konferencije bilo je upravo održavanje radionice u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je imalo za cilj unaprijediti metodologiju izvještavanja o radu savjeta mladih i unaprijediti mogućnosti uspoređivanja, suradnje i prenošenje primjera dobre prakse između savjeta mladih.

Posebno treba izdvojiti gostovanje direktorice Instituta za mladinsko politoko Rozane Mužica koja je prezentirala model licenciranja općina za mlade u Sloveniji. Time se stvorio potreban okvir za promišljanje o kreiranju sličnog modela za Hrvatsku, a kao načelnik Ajdovščine sudjelovao je Tadej Beočanin koji je podijelio svoja iskustva napretka politika za mlade općine koja ima licencu.

Podsjetimo, Nacionalna konferencija savjeta mladih RH u organizaciji je Savjeta mladih Grada Karlovca i Grada Karlovca, Savjeta mladih Karlovačke županije i Karlovačke županije te Udruge gradova, a u partnerstvu s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Veleposlanstvom Republike Francuske, Nacionalnom udrugom mladih i djece Republike Francuske, Inštitutom za mladinsko politiku Republike Slovenije, Mrežom mladih Hrvatske i udrugom Izvan fokusa.

Foto: PR