Pretraga

Najfascinantniji čovjek na Wikipediji: Preživio dva svjetska rata i pad aviona, iskopao sebi oko i odgrizao prste

A- A+

Zahvaljujući Wikipediji mnogima je uvelike olakšano školovanje kao i obavljanje raznih poslova. Baza podataka spomenute internetske stranice prepuna je zanimljivih činjenica i povijesnih ličnosti – drugim riječima sadrži skoro sve što se ikada dogodilo. Samo hrvatska Wikipedija sadrži preko 139 tisuća tekstova, što znači da je ukupna brojka članaka podosta veća. U moru podataka koje sadrži spomenuta online enciklopedija, nositelj titule najzanimljivijeg čovjeka o kojem se pisalo je Sir Adrian Paul Ghislain Carton de Wiar. Pogledajte što je sve potonji proživio zbog čega je fascinirao sve koji su pročitali njegovu biografiju.

Foto: Wikipedija

Povijest je prepuna ličnosti koje su svojim načinom života zadivile, zabrinule ili zgrozile mnoge generacije. Wikipedija je najpopularnija online enciklopedija koja sadrži podatke o skoro svemu što se dogodilo u prošlosti. Među silnim tekstovima koji su objavljeni na spomenutoj internetskoj stranici određeni prostor zauzeo je i Sir Adrian Paul Ghislain Carton de Wiar. Potonji je nedavno prema The Daily Dotu proglašen najzanimljivijim čovjekom na Wikipediji, a u nastavku pogledajte zašto.

Izdvojeni članak

Riječi koje su izgovorile povijesne ličnosti prije smrti

Odgrizao sebi prste, iskopao oko i preživio pad aviona

Pročitavši biografiju Sira Adriana Paula Ghislaina Cartona de Wiara teško je ne složiti se s zaključkom spomenutog portala kako je doista riječ o najfascinantnijem čovjeku o kojemu se pisalo na Wikipediji.

Prema najpopularnijoj online enciklopediji Sir je živio u Belgiji, Egiptu, Engleskoj, Indiji, Južnoj Africi, Poljskoj i Kini, a studirao je na Oxfordu. Međutim, od školovanja je odustao kako bi sudjelovao u ratu.

Preživio je pad aviona, odgrizao sam sebi prste i navodno iskopao oko. Sudjelovao je u borbama svih većih ratova prošlog stoljeća te je bio upucan u gotovo sve dijelove tijela. Začuđujuće je da je uz sve spomenuto ipak 1963. umro u 83. godini života od starosti.

Izdvojeni članak

Epski prekidi koji su obilježili povijest

Prošao kroz Prvi i Drugi svjetski rat

Među veće ratove u kojima je sudjelovao ulaze i Burski, te Prvi i Drugi svjetsk rat.  Na ratištima je bio upucan u lice, glavu, trbuh, zglob, nogu, kuk i uho. Činjenica što mu liječnik nije mogao amputirati prste nije ga omela pa je Carton de Wiart uzeo stvar u svoje zube – to jest odgrizao si vlastite prste.

Navodno legenda kaže da je i oko sam iskopao jer mu je smetalo prilikom nišanjenja. Međutim, na Wikipediji su dostupne samo informacije da je oko i dio uha izgubio za vrijeme Prvog svjetskog rata. Zamjensko stakleno oko je bacio na cestu jer mu je ‘išlo na živce’.

Prije Drugog svjetskog rata bio je vojni savjetnik Winstonu Churchillu, a u dobi od 60 godina otpisan je iz vojske jer su ga mlađi generali smatrali prestarim. Međutim, britanska vojska ga je uskoro pozvala natrag u službu te je sljedeće godine uspio pobjeći iz talijanskog logora. Tjedan dana se pretvarao da je lokalni seljak iako nije znao ni riječi talijanskog jezika.

Ovaj entuzijastični ratnik preživio je i pad niz stepenice kada je slomio nekoliko kralježaka, no vrlo brzo se oporavio u bolnici. Prema njegovim riječima, rat je bio zabavan i nije mogao razumjeti one ljude koji su živjeli u miru i propustili ga.