Pretraga

Megapopularna stranica bez koje bi učenici i studenti bili potpuno izgubljeni danas slavi 15. rođendan

A- A+

Zahvaljujući internetu, brže no ikada prije dolazimo do potrebnih i željenih informacija. Jednom kada otvorimo svoj preglednik i utipkamo traženi pojam, velike su vjerojatnosti da će prvi ponuđeni rezultat voditi na najpopularniju online enciklopediju na svijetu – Wikipediju. Baš danas, hrvatska inačice te popularne web stranice slavi svoj 15. rođendan.

Hrvatska inačica Wikipedije, pokrenuta je 16. veljače 2003. godine, kada se dogodilo prvo uređivanje glavne stranice. Kako stoji na Wikipediji, prvi članak koji je započet na hrvatskom jezičnom izdanju je članak Hrvatski jezik koji je snimljen dana 25. travnja 2003., a sadržavao je rečenicu: ‘Hrvatski jezik je službeni jezik Republike Hrvatske.’ U listopadu 2005., Wikipedija je prešla brojku od 10.000 članaka, dok ih danas sadržava čak 183.692.

Izdvojeni članak

Engleska Wikipedija se sprda s ministrom plagijatorom Barišićem

Prvi znak hrvatske Wikipedije na Glavnoj stranici imao je uzorak šahiranog polja, a od 2004. do 2005. stranica je imala posebnu oznaku za hrvatske teme. Prvi logotip Hrvatske Wikipedije načinila je suradnica Beti, koja ga je nazvala Mali hrvatski logo, a služio je kao grafička oznaka na Glavnoj stranici od 2005. do 2008., kada je zamijenjen gotovo istovjetnom sadašnjom datotekom.

– Hrvatska Wikipedija rado je čitani izvor govornicima hrvatskog jezika i svima koji ga razumiju. Vrlo je uvažena, čitana, redovno se hrvatski mediji (tiskani, radio, televizija, internetski) služe njome, citirajući, a neki i ne citirajući da su preuzeli sadržaj s hrvatske Wikipedije. Terenska izvješća potvrđuju da se sadržaj članaka s hrvatske Wikipedije preuzima od lokalnih tiskanih izdanja niske naklade sve do medija s državnom koncesijom. 15. siječnja 2018. izašlo je jedno mjerenje kojim je potvrđena poznata činjenica da je hrvatska Wikipedija vrlo točan i pouzdan izvor: 92% sadržaja hrvatske Wikipedije je točno, stoji na Wikipediji.

Copy link
Powered by Social Snap