Pretraga

Nakon ovog teksta nećete više prepisivati na ispitima!

A- A+

Neznanje nastalo kontinuiranim provlačenje i varanjem za vrijeme obrazovanja kasnije je nemoguće prikriti. Iako se u hrvatskim školama, a i fakultetima nerijetko tolerira prepisivanje poslodavci uglavnom neće imati strpljenja s onima koji su više vremena potrošili na izradi šalabahtera nego li za učenje školskog gradiva.

www.forwards.in

Današnjem školskom sustavu važnije je ocijeniti nego li naučiti tako da su se učenici brzo prilagodili tim vrijednostima pa u Hrvatskoj djeca prepisuju već od malih nogu. I dok se kod nas još uvijek uglavnom tolerira varanje, u svijetu se već godinama pokušava stati na kraj tom problemu.

Izdvojeni članak

Je li prepisivanje moralno

Gradivo koje položite preko šalabahtera teško ćete nadoknaditi

Učenici su uglavnom svjesni negativnih posljedica , ali
presing zbog ocjene i kratkoročno zadovljstvo često su dovoljan mamac pa ako se uhvati prilika pogled kao da sam bježi u zabranjenom pravcu.

Razvoj tehnologije olakšao je i ubrzao izradu zabranjenih pomagala. Danas si pomoću računala i printera skoro cijelu knjigu u samo nekoliko sekundi smanjimo na svega par stranica. Pojava smartphonea odvela je sve to na još jedan viši nivo. Zbog navedenog ‘napretka’ studenti i učenici nerijetko se pojave na ispitu s pripremljenim šalabahterima bez da su jednu sekundu proveli nad gradivom koje trebaju položiti.

Kada netko tako dobije pozitivnu ocjenu gotovo je sigurno da ništa nije naučio, a s obzirom na to da su rijetki učenici koji naknadno prolaze već položeno gradivo, propušteno se znanje nikada neće nadoknaditi. Sreća u nesreći je što se sve do fakulteta, a nerijetko i tamo, od nas uglavnom traži nabrajanje naučenih primjera i oponašanje lekcija pa za propuštenim  i nije potrebno previše žaliti.

Izdvojeni članak

Antiplagijat softver: Nema više prepisivanja seminara i diplomskih radova

Ponekad je lakše sam naučiti

Prepisivanje ponekad može biti i jako naporno. Polaganje ispita puno je ljepše kada ste sigurni u svoje znanje, a navirivanje i došaptavanje jako je stresno i stalno treba biti na oprezu.

Kao što su računala olakšala pripremu šalabahtera, tako je plagiranje eseja ili seminara danas sve teže. Koristite li tuđi rad treba potrošiti puno vremena na kamufliranje dokaza pa se ponekad više vremena potroši na varanje, a osim toga, prevrtanje iz šupljeg u prazno može biti dosadnije nego li izrada samostalnog teksta.

Izdvojeni članak

Ovako se vara na ispitima: Genijalni kineski tinejdžeri pronašli revolucionarne načine prepisivanja

Kada se zaposlite sve što ste prepisali morati ćete nadoknaditi

U prvim razredima osnovne škole postavljaju se temelji za nastavak edukacije pa ako djeca već tada krenu s prepisivanjem problemi će nastati u višim razredima. U srednjoj školi vrlo se brzo može prepoznati tko se provlačio, a tko je stvarno učio.

Popularne zagrebačke gimnazije upisuju same odlikaše, ali već nakon prvog polugodišta stvara se razlika između onih koji su do petice došli učenjem i onih koji su to ostvarili zaobilaznim putem. Naravno, ne treba zaboraviti kako i kvaliteta profesora pojedinih osnovnih škola ovisi o daljnjem uspjehu njihovih učenika.

Kada se školovanje napokon završi tek počinje pravo ispitivanje znanja, a onda šalabahteri rijetko mogu pomoći. Nakon mature ili diplome treba primijeniti sve što ste naučili. Polovično znanje uz nešto muke može se pohvatati, ali rupe nastale zbog kontinuiranog prepisivanja kroz cijelu edukaciju vrlo se teško mogu zakrpati.