Pretraga

Nakon pritiska, župan povećao satnicu za pomoćnike u nastavi: Sada će zarađivati 30 kuna po satu

Nakon pritiska pomoćnika u nastavi, istarski župan Boris Miletić povećao im je satnicu s 25 na 30 kuna. Oni su tražili satnicu od 35 kuna pa nisu zadovoljni, a u nastojanjima da ostvare bolje uvjete podržavaju ih neki roditelji te dio županijskih vijećnika.

asistent, pomoćnik u nastavi s učenikom za radnim stolom

Foto: Pixabay

Brojna djeca trebaju asistente i pomoćnike u nastavi. Kvalitetne, motivirane i predane ljude koji će im biti pomoć obrazovnom putu. No, ti ljudi, prečesto, rade za plaću koja je ispod minimalca. Ovih su se dana u Istri pobunili tamošnji asistenti, odnosno pomoćnici u nastavi.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

SDP u Splitu traži povećanje satnice za pomoćnike u nastavi na 35 kn: ‘To je minimum’

Traže 35 kuna po satu

Dosad su ih plaćali 25, no oni žele 35 kuna po satu. Svoje zanimanje smatraju bitnim, a Istarska županija, prenosi Index mišljenje asistenata, potpuno je nezainteresirana za ionako mizerne uvjete na radnom mjestu zbog kojih najviše trpe djeca.

Održali su konferenciju za novinare, a na njoj je, uz pripadne Udruge asistenata u nastavi te podršku nekih županijskih vijećnika, prisustvovao i jedan od roditelja. Kako piše Index, Vanja Radovanović čija je kći s Downovim sindromom promijenila nekoliko asistenata u nastavi kazao je da to nije bilo dobro za 11-godišnju djevojčicu jer se morala odvikavati od osobe s kojom se povezala.

– Treba joj škola, voli ići u školu. Nabraja svu djecu iz razreda. Kroz ove godine je imala više asistentica u nastavi, vjerojatno zbog tih problema s financijama, što je bilo loše za nju jer je morala promijeniti osobu u koju je imala povjerenje. Ako su asistenti jedini način da moja kći ide u školu, mi im dajemo podršku, kazao je Radovanović.

Župan popustio, ali asistenti su nezadovoljni

Nakon što su istarski asistenti stvorili pritisak, istarski župan Boris Miletić najavio da je će se podizati satnica za asistente koji rade na području Istarske županije. Umjesto dosadašnjih 25, bit će plaćeni 30 kuna po satu. Amandman je to u vrijednosti od 100.000 kuna, istaknuli su iz Županije. To će stupiti na snagu od 1. siječnja 2023.

– Istarska županija nositelj je projekta MOZAIK 5 za osiguranje pomoćnika u nastavi – stručnog komunikacijskog posrednika učenicima s teškoćama. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Cijena satnice za pomoćnike u nastavi definirana je Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., između Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih s jedne strane, te korisnika sredstava Istarske županije, a iznosi 25 kuna neto, tj. 3,32 € neto, kao u većini županija u Republici Hrvatskoj, pojasnili su na stranicama Istarske županije.

Asistenti, koji su tražili 35 kuna po satu, očigledno, ovom odlukom nisu zadovoljni te za Index kažu da su postavili svoje uvjete pa će na njima i ustrajati.

Izdvojeni članak
prosvjed pomoćnika u nastavi 26.4.2022.

Pomoćnici u nastavi prosvjedovali na Markovom trgu: Ako se ne ispune zahtjevi, kažu, idu u štrajk

Proljetos su najavljivali štrajk

Ovo nije prvi put da se pomoćnici u nastavi bune zbog loših uvjeta rada. Koncem travnja ove godine održali su dosta medijski popraćen prosvjed na Markovom trgu. Tražili su da im se višestruko povećaju plaće, poboljšaju uvjeti rada te osigura radni odnos. U protivnom, najavljivali su štrajk.

Tijekom godine u pojedinim dijelovima Hrvatske, na lokalnim razinama, pobunili su se pojedini asistenti. Plaće su im, naime, neujednačene pa netko prima 20, a netko drugi 40 kuna po satu za isti posao, samo na drugoj lokaciji. Zbog toga su se u više gradova, gdje su plaće niže, javile inicijative da