Pretraga

VIDEO: Ovaj strukovni program upisuju učenici s najvećim prosječnim brojem bodova u županiji

U odnosu na neke druge županije gdje su to većinom gimnazije, u Istarskoj je prošle godine najveći prosječni broj bodova upisanih osmaša imao smjer Arhitektonski tehničar Tehničke škole Pula. Prilikom boravka redakcije srednja.hr u Istri posjetili smo i maturante koji su upisali taj program. Pokazali su nam kako im izgleda nastava, svoje radove s kojima su išli na razna natjecanja i izložbe te su nam ispričali kako uopće izgleda školovanje za taj program.

učenici u učionici za laptopima

Foto: srednja.hr

Čim smo ušli u 4. razred Arhitektonskih tehničara Tehničke škole Pula, osjetili smo ugodnu i prijateljsku atmosferu koja ondje vlada. I to ne samo među učenicima, nego i u odnosu učenika, profesora, ali i ravnatelja. A zašto smo uopće posjetili tu školu? Prema podacima Ministarstva obrazovanja, u Istarskoj je županiji najveći prosječni broj bodova upisanih prošle godine imao upravo smjer Arhitektonski tehničar Tehničke škole Pula.

‘Radimo sve, od projektiranja, dizajniranja do svakakve vrste estetike’

Valja naglasiti kako je u većini drugih županija na upisima u srednje škole situacija drugačija, odnosno da najveći prosječni broj bodova imaju uglavnom upisani u gimnazije, što nije slučaj u Istri. Stoga smo odlučili provjeriti kako uopće izgleda nastava za Arhitektonske tehničare i zašto je taj program privlačniji izvrsnim učenicima od gimnazije.

– Većinom se bavimo visokogradnjom, to je oko 90 posto gradiva, a ovdje radimo sve od projektiranja, dizajniranja do svakakve vrste estetike. Također, uz samu estetiku građevina radimo i na nosivosti, a radimo i na organizaciji građenja tako da otprilike obuhvaćamo neki cijeli projekt. Evo, baš ste došli u trenutku kada radimo svi na završnom radu u kojemu moramo napraviti više stambenu zgradu, ispričali su nam učenici 4. AT razreda David, Vanesa i Hana.

Izdvojeni članak
arhitekti koji crtaju nešto

Planirate upisati arhitekturu? Arhitektica Leila izradila je besplatni priručnik za maturante

‘Imamo atmosferu u razredu koja je jednostavno nedostižna’

Osim završnog rada paralelno se pripremaju i za maturu jer njihov program traje četiri godine. Uz to, većina će morati još i na prijemni jer im je želja nastaviti školovanje i upisati Arhitekturu. Kažu kako im strukovni dio nije problem jer se baš cijeli razred pronašao u tom zanimanju, to ih zanima i to žele raditi nakon školovanja.

– Imamo atmosferu u razredu koja je jednostavno nedostižna. Baš si svi pomažemo, iako ovo je stresan period za nas, stvarno je lakše kada zajedno kroz to prolazimo. Ako ste netko tko voli matematiku i računanje, to je svakako u ovoj struci prisutno, ali ako volite i tu kreativnost, Arhitektonski tehničar je smjer za vas. No, bitno je da pratite ono što vas ispunjuje i u čemu uživate raditi, jer evo mi možemo provesti četiri sata u komadu bez pića i hrane, poručili su učenici.

Izdvojeni članak
učionica

Donosimo popis 20 najpopularnijih gimnazija i strukovnih škola na upisima u 2023.

‘Od cijele Istre samo mi imamo taj smjer Arhitektonski tehničar’

Ravnatelj škole, Romeo Šain, istaknuo je kako njihovu školu ne samo da upisuju učenici s najvećim prosječnim brojem bodova, već da i tijekom školovanja nastavljaju s dobrim rezultatima, a to pokazuju i njihovi uspjesi na državnom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia koje se ove godine održava od 13. do 15. svibnja.

– Od cijele Istre samo mi imamo taj smjer Arhitektonski tehničar i onda nam dolaze učenici iz cijele Istre. Imamo ponajviše učenika iz Poreča, ali i s područja Pazina i onda svaki dan putuju do škole i natrag. Osim za Arhitektonskog tehničara, imamo duplo veći interes i za ostale smjerove koje nudimo, to su još Elektrotehničar, Strojarski računalni tehničar, Tehničar za mehatroniku i Tehničar geodezije i geoinformatike. Imamo i interes poduzetnika za otvaranje nekih novih smjerova, ali nažalost u zgradi kojoj sada jesmo nemamo prostora za to, rekao je ravnatelj Tehničke škole.

Izdvojeni članak

Iva pomela konkurenciju: Na arhitekturi u Zagrebu, Osijeku i Splitu bila je prva na rang listi

Kada učenici upišu nešto što žele i što ih zanima, automatski je s njima lakše raditi

Tako da Tehnička škola Pula nema problema s upisom učenika, ali cilj im je upisivati učenike s boljim prosjekom i bodova i ocjena. Kako je objasnio ravnatelj, rad na samoj nastavi ovisi o nastavniku, ali i o tome kakve učenike ima u razredu jer to direktno utječe na kvalitetu rada sa samim učenicima, a u konačnici i s njihovim zadovoljstvom školovanja.

– Lakše je raditi s učenicima onda, škola postiže bolje rezultate. Osim redovne nastave učenici imaju priliku pohađati dodatnu nastavu iz 3D printanja, iz upravljanja dronova i iz robotike, a imat ćemo i dodatnu nastavu koju vodi profesorica iz maketarstva. Baš smo ove godine uveli i fakultativni predmet Poduzetništvo, jer mislim da to treba isto učenike privikavati na to da mogu otvoriti svoj posao. To je nešto, eto, što nudimo više, istaknuo je ravnatelj Šain.

Cijeli video našeg posjeta učenicima Arhitektonskim tehničarima u Puli možete pogledati ispod ili na našem YouTube kanalu.