Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] U Njemačkoj maturanti glasno protiv mature: Pogledajte što se još događa u njihovom obrazovanju

A- A+

Pandemija koronavirusa koja se proširila cijelim svijetom po prvi put unazad nekoliko desetljeća je potaknula takvu reakciju stanovništva cijelog svijeta. Epidemiološke mjere opreza obavezne su gotovo u svim državama svijeta, a zbog toga je velik broj ‘normalnih’ procesa prebačeno u online sferu. To je zadesilo i obrazovne sustave diljem svijeta. U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ obilazimo države članice Europske Unije i provjeravamo koje je posljedice pandemija ostavila na njihovo obrazovanje. Danas putujemo u Njemačku!

Covid-19 vjerojatno će biti riječ 2020. godine, a posljedice pandemije koronavirusa osjetit ćemo još dugi niz godina. Otkad se pojavila pandemija početkom ove godine, svijet je u cjelini ubacio u nižu brzinu, ljudi cijelog svijeta ostajali su zatvoreni u svojim domovima, a sve što se moglo prebacilo se u online sferu.

Prošlo je više od dva mjeseca otkako se pandemija velikom brzinom proširila Europom, a neke države su nakon prvotnih strogih mjera izolacije, ipak počele popuštati. Tako je i s obrazovnim sustavima državama – neke države su donijele odluku da se nitko neće vraćati u školu do kraja školske godine, dok su neke ipak popustile te neki učenici već sada idu na nastavu.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako se u ovoj situaciji snašao obrazovni sustav Poljske?

Među njima je i Njemačka, država u koju danas putujemo u našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’.

Nakon dva mjeseca natrag u školskim klupama

U Njemačkoj se nastava u nekim dijelovima zemlje prestala održavati od 5. ožujka, no odluka za zatvaranje škola i drugih obrazovnih institucija je došla 13. ožujka. Od tada, učenici i studenti krenuli su na online nastavu, baš kao i većina njihovih europskih kolega.

Od tada, glavni fokus Ministarstva za obrazovanje i istraživanje Njemačke je na brzinu razviti digitalne alate za online nastavu. Prvo, više od 100 milijuna eura je dodijeljeno za uspostavljanje digitalne infrastrukture kako bi se mogla održavati online nastava u cijeloj Njemačkoj.

Također, povećani su kapaciteti središnje platforme za obrazovanje HPI Schul-Cloud, putem kojeg profesori i učenici onih škola koje nemaju svoje platforme, mogu jednostavno održavati i pohađati online nastavu.

Ipak, na nastavu su se učenici polako počeli vraćati, i to od 4. svibnja. Mjere kojih se moraju pridržavati oni koji s vrate u školu su: održavanje razmaka od 1,5 metara između stolova, osiguravanje prostora za pranje ruku te dovoljna količina dezinfekcijskih sredstava za sve, kako javlja Deutsche Welle.

Na nastavu su se najprije počeli vraćati učenici koji se nalaze pri završetku školovanja, no to nije naišlo na odobravanje među njima. Naime, već krajem ožujka je bilo najavljeno kako će se matura ipak održavati, a budući da svaka pokrajina odabire vrijeme pisanja, učenici su bili pod velikim pritiskom jer nisu znali kada mogu očekivati ispite. Tako se govorilo i o bojkotu, a velik broj otvorenih pisama je poslan na adrese ministarstva kako bi se ovi ispiti spriječili, piše Irish Times. Ipak, matura se počela održavati pa se tako, na primjer, u Berlinu počela održavati od 27. travnja.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Nastava na daljinu u Francuskoj: Promijenit će način mature

Neki studenti mogu otkazati ljetni semestar

Što se tiče nastave na sveučilištima, i ono se preselilo u online sferu, a svako sveučilište je to organiziralo za sebe. Neka sveučilišta napravila su veće poteze, poput Sveučilišta u Saarlandu koje je donijelo odluku kako neće brojati ocjene ispita koje studenti nisu položili, a sve kako bi se studentima maksimalno olakšao ovaj ljetni semestar. S druge strane, Sveučilište u Lepizigu je odlučilo ublažiti pravila za studente, barem što se tiče izvršavanja obaveza. Omogućili su svojim studentima da odluče hoće li ovaj ljetni semestar pribrajati godinama svojeg studiranja ili ne. To znači da, ako netko odluči otkazati ovaj semestar, to sada može učiniti, a novi semestar će upisati na jesen. Ovaj semestar koji nije odslušao do kraja će nadoknaditi kasnije.

Također, neki studenti su se počeli vraćati na nastavu, odnosno dopušteno im je polaganje ispita uživo. Tako je, na primjer Sveučilište Duisburg Essen otvorilo vrata za studente koji moraju polagati ispite, ali, naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. S druge strane, neka sveučilišta, popust onog u Dusseldorfu, su odlučili kako će se online nastava održavati do kraja akademske godine online putem, a studenti će se na nastavu vratiti na jesen.

Studentima koji su posebno pogođeni krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa, Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje Njemačke ponudilo je bespovratnu potporu od 650 eura. Za ovu će mjeru Njemačka izdvojiti 100 milijuna eura, a namjera je pomoći studentima koji su zapali u financijske probleme.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

__________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.