Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] Kako se u ovoj situaciji snašao obrazovni sustav Poljske?

A- A+

Pandemija koronavirusa već je više od dva mjeseca glavna tema svih vijesti i razgovora. Ova pandemija zatvorila je vrata brojnih tvrtki i institucija, a iako su mjere zaštite od pandemije pomalo krenule popuštati, još uvijek se stvari nisu vratile ‘u normalu’. Neokrznut nije prošao ni obrazovni sustav, koji je doživio digitalizaciju gotovo u cijelom svijetu istovremeno. U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ virtualno putujemo po državama članicama EU te provjeravamo kako su se njihovi obrazovni sustavi snašli u ovoj situaciji. Danas putujemo do Poljske!

foto: Napendra Singh, Unsplash; montaža: srednja.hr

Pandemija koronavirusa više od dva mjeseca hara svijetom, a dok smo još uvijek u potrazi za lijekom, ljudi su se počeli prilagođavati na nov način života. Nakon određenog perioda provedenog u izolaciji, dio svijeta počeo je olakšavati epidemiološke mjere opreza te se polako otvaraju institucije, trgovine, tvrtke i ostale djelatnosti koje su do sad bile zatvorene.

Svakako, mjere koje su nastupile u cijelom svijetu, a koje su određivale pojedine države svaka za sebe, nisu zaobišle niti obrazovni sustav. Kako smo već do sad pisali, neke države su odlučile nastavu održavati online do kraja školske godine, druge su odgodile maturu, a treće su pronašle neki drugačiji način nošenja s ovom novonastalom situacijom.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Nastava na daljinu u Francuskoj: Promijenit će način mature

U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone‘ već smo obišli nekoliko država članica EU, a danas idemo do Poljske vidjeti kako se njihov obrazovni sustav snašao.

Djeca mlađa od 13 godina ne smiju van

Škole i sveučilišta u Poljskoj svoja vrata za učenike i studente su zatvorili 12. ožujka. Tek nakon dva tjedna online nastava je postala obavezna za sve, što je otvorilo neke nove probleme, kako javlja Notes from Poland. Jedna zanimljivost oko mjera koje je poduzela Poljska kako bi se spriječilo širenje koronavirusa je mjera kojom se zabranjuje djeci mlađoj od 13 godina da izlaze van kuće, osim ako su u pratnji roditelja ili druge odrasle osobe.

Naime, velik broj učenika i nastavnika nije imalo pristup Internetu te je iz tog razloga Ministarstvo digitalnih poslova Poljske izdvojilo 180 milijuna poljskih zlota (oko 300 milijuna kuna) za nabavu računala i pristup Internetu učenicima i profesorima koji ih nisu imali. Ovim korakom Poljska vlada je omogućila nastavak školovanja brojnim učenicima.

Za sad je odlučeno da će škole biti zatvorene do 24. svibnja, kada bi trebale početi popuštati mjere, no otvaranje škola ovisi o epidemiološkoj situaciji u državi. Shodno tome, datumi završnih ispita su pomaknuti.

Matura se odgodila, ali će se ipak održati

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] U Španjolskoj nitko neće pasti razred: Pogledajte što su još napravili u nastavi na daljinu

Matura, odnosno završni ispit u srednjoj školi, koji se inače održava u svibnju, sada će se održavati od 8. do 29. lipnja. Posebno ove godine, zbog okolnosti, neće se održati usmeni dio mature koji je inače obavezni dio. U srpnju će se održati ispiti za učenike koji su bili spriječeni pristupiti ispitima mature u lipnju. Jesenski rok mature će se održati u rujnu. Upisi na fakultete pomicat će se kako će situacija zahtijevati te prilagoditi datumima mature i objave rezultata.

Završni ispiti za učenike osnovnih škola, koji se obično održavaju krajem travnja i početkom svibnja, sada će se održavati između 16. i 18. lipnja. Poljsko društvo profesora tražilo je od ministarstva obrazovanja da se otkažu ovogodišnji završni ispiti za osnovnoškolce, no ministar Piontkowski je ustvrdio kako je to jedini ispit koji može objektivno ocijeniti znanje učenika i omogućiti im upis u srednje škole, javlja Notes from Poland.

Što se tiče visokoobrazovnih institucija, iz Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja Poljske su nam javili kako se nastava u klasičnom smislu obustavila na poljskim visokim učilištima. No, sveučilišta nisu u potpunosti zatvorena iz razloga što se neka istraživanja koja provode ne mogu ostaviti bez nadzora. Sveučilišta u Poljskoj su autonomna i stoga je na njima da sami organiziraju nastavu i rad.

Preporučeno je da se nastava i sva ispitivanja odvijaju online, a ako to nije moguće nastava na pojedinim sveučilištima i rokovi ispita će se mijenjati.

Studentima koji volontiraju u bolnicama, to će se računati kao praksa

Što se tiče praktične nastave za studente, visoka učilišta mogu smanjiti broj obaveznih sati ili pronaći drugačiji način za odradu prakse. Studenti nekih posebnih studija, kao što su medicina, stomatologija, fizioterapija, farmacija i slično sada volontiraju u bolnicama zbog povećanog obima posla te će im se to volontiranje računati kao praksa.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] U Malti se nitko ne vraća na nastavu do kraja nastavne godine

Za sada se planira da ova akademska godina traje kako je bilo i prije predviđeno – do kraja rujna, a da nova akademska godina počne u listopadu.

Od oko 8.000 studenata na Erasmus razmjeni koji su bili u Poljskoj u ovom semestru, oko 150 ih je bilo iz Hrvatske. Rečeno nam je kako za sad nije bilo zabilježenih problema, a o studentima koji su ostali u Poljskoj posebno brinu sveučilišta na kojima slušaju nastavu.

Također, budući da se sva nastava prebacila u online sferu, tako se i odluke koje se donose na razini pojedinih institucija mogu donijeti putem elektroničkih sjednica. Donesena je posebna odluka koja omogućava sveučilišnim i fakultetskim vijećima te studentskim zborovima izglasavanje na elektroničkim sjednicama, što uključuje i biranje u više zvanje, odobravanje doktorskih disertacija i slično.

Za studente koji žive u studentskim domovima preporučeno je da ih napuste ako imaju drugi smještaj. Oni koji su ipak ostali, raspoređeni su po domovima tako da su dobili svatko svoju sobu s posebnim sanitarnim čvorom kako bi se što više smanjio kontakt između stanara.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

__________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.