Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] U Španjolskoj nitko neće pasti razred: Pogledajte što su još napravili u nastavi na daljinu

A- A+

Pandemija koronavirusa, bolesti za koju još uvijek nije pronađen lijek, obilježit će 2020. godinu. Osim što se bolest proširila po cijelom svijetu, posljedice koje će ostaviti puno su šire od samog zdravlja stanovništva. Prije svega, posljedice će se odraziti na niz sustava koji su do sad funkcionirali, a sve zbog činjenice da je ljudima, u neku ruku, zabranjeno kretanje. Jedan od sustava koji je posebno pogođen ovom situacijom je obrazovni sustav. U našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ obilazimo, ovako virtualno, države članice EU i provjeravamo kako su se njihovi obrazovni sustavi snašli u doticaju s ovom pandemijom.

Pandemija koronavirusa kao da je stavila pauzu na 2020. godinu – ljudi diljem svijeta su zatvoreni u svojim kućama, ne odlaze na posao, a učenici i studenti više ne pohađaju svoju uobičajenu nastavu. Premda su to preporuke, i svakako je pametno za sve da izbjegavaju kontakte s velikim brojem ljudi, posljedice koje će to imati su dalekosežne.

Jedan od sustava koji se stalno mijenja i raste je obrazovni sustav. Kao i sve ostalo, i ovaj sustav je pogođen ovom krizom i to zato što se uobičajena nastava trenutno ne može izvoditi. Premda je u nekim državama, kao i kod nas, došlo do popuštanja mjera, i dalje je vidljiva ta velika promjena između onoga što sad imamo i onoga što smo živjeli prije ove pandemije.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Latvija?

Pokrenuli smo rubriku ‘Nastava u vrijeme korone’ u kojoj putujemo kroz države članice Europske Unije i upoznajemo se s načinima kako su se druge države snašle u ovoj situaciji. Danas imamo kartu za Španjolsku!

Popuštanje mjera tiče se i obrazovanja

Izvanredno stanje u cijeloj Španjolskoj proglašeno je 14. ožujka, a tada su zatvorene i sve obrazovne ustanove na svim razinama i u cijeloj državi. Nastava se još uvijek odvija na daljinu, a danas je predstavljena izlazna strategija iz izolacije koja je predstavljena u četiri faze, kako javlja Euronews. Svaka od faza trajat će dva tjedna, a prva faza počinje 4. svibnja. Otvaranje obrazovnih ustanova predviđeno je za drugu fazu, ali i tada se neće otvoriti sve ustanove. Stanje s pandemijom koronavirusa je nepredvidljivo te će se svi daljnji potezi donositi u skladu s epidemiološkom situacijom u državi.

Kako je Španjolska podijeljena na 17 autonomnih zajednica (španj. comunidad autónoma), sve odluke vezane za obrazovna pitanja spuštene su na tu razinu. Tako je i sada, kada su autonomne zajednice organizirale nastavu na daljinu na svojem području. Španjolsko Ministarstvo obrazovanja i stručnog usavršavanja, s kojim smo bili u kontaktu, pokrenulo je nekoliko mjera usmjerenih prema učenicima i studentima koji zbog svojeg socioekonomskog statusa nisu u mogućnosti sudjelovati u online nastavi.

Neke od tih mjera uključuju s RTVE, nacionalnom televizijom, koja svakodnevno emitira edukativni program za učenike. Također, u suradnji sa španjolskom telekomunikacijskom kompanijom, Cisco te s IBM-om su osigurali SIM kartice s 40 GB mjesečno, koje su isporučene učenicima i studentima bez internetske veze doma.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako se snašao obrazovni sustav Češke?

Ove godine – svi prolaze!

Velika novost u španjolskom obrazovanju je odluka Ministarstva o prolaznim ocjenama na kraju godine za sve učenike. Naime, svi učenici osnovnih i srednjih škola te učenici prvih godina viših srednjih škola (španj. Bachillerato) imaju zagarantiran prolazak razreda. To znači da nitko od navedenih učenika neće pasti razred, kako javlja El Pais.

Što se tiče nacionalnog ispita za završne razrede srednjih škola, odnosno ispita potrebnih za upis fakulteta, najavljeno je kako će se ići na jednostavniju verziju. Kako su nam rekli iz Ministarstva, ako neće biti moguće održavanje ove mature u svibnju ili lipnju, Vlada Španjolske i autonomne zajednice pokušavaju pronaći način da se ovaj ispit održi online.

Što se tiče održavanja nastave na sveučilištima, i ona ovise o odlukama koje se donose na razini autonomnih zajednica. Ipak, većina sveučilišta se za sad namjerava vratiti u uobičajenu nastavu početkom lipnja, pridržavajući se mjera opreza, s namjerom da ipak omoguće studentima da završe studijsku godinu. To bi moglo rezultirati time da se nastava onda produži do srpnja, kako bi se nadoknadilo sve što se propustilo.

U Madridu se nitko ne vraća na faks

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Estonija?

Fakulteti u Madridu, gradu koji je najviše pogođen koronavirusom, neće održavati nastavu do kraja godine, no postoji nekoliko iznimaka koje će se ipak napraviti. Omogućit će se studentima koji imaju vježbe u laboratorijima ili moraju održati praksu da pristupe fakultetima te tako odrade sve svoje zadatke, a to će biti moguće od lipnja, piše Chemistry World.

Do nekih promjena u zakonu, koje idu u korist ove situacije, došlo je i prije izvanrednog stanja. Vlada je smanjila minimalni broj školskih dana na 175, te broj sati za obavljanje stručne prakse u školama smanjila na zakonski dozvoljen minimum. Također, donesene su neke odluke koje se odnose na odgađanje mature.

_______________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.