Pretraga

Nastavnica HDZ-ovka, koja je ‘pazila’ učenike dok su prepisivali maturu, postala ravnateljica škole

A- A+

Anela Serdar Pašalić nova je ravnateljica Gimnazije Gospić – objavila je to na svojoj web stranici Ličko-senjska županija. Serdar Pašalić članica je Gradskog vijeća Gospića, a izabrana je u vijeće kao kandidatkinja s liste HDZ-a. No, ništa od toga ne bi bila vijest da nije riječ o istoj nastavnici koja je prije četiri godine ‘čuvala’ učenike na maturi, a za njih šestero ispit je poništen zbog sumnje da su ga prepisivali. U prijavi NCVVO-u tada je bilo navedeno kako je učenicima prepisivanje navodno dopustila upravo Serdar Pašalić.

Anela Serdar Pašalić/screenshot: YouTube, Lika Express

Na sjednici školskog odbora Gimnazije Gospić koja se održala proteklog petka za novu ravnateljicu Gimnazije Gospić izabrana je profesorica Anela Serdar Pašalić. Na dužnost stupa 1. ožujka ove godine, a na ovu poziciju dolazi iz zvanja profesora savjetnika.

Ove informacije objavila je Ličko-senjska županija na svojoj web stranici. Profesoricu Serdar Pašalić opisuju kao ‘uspješnu’ i ‘omiljenu’, što ne iznenađuje. Bila je, naime, na parlamentarnim izborima 2016. voditeljica kampanje Darka Milinovića, današnjeg župana Ličko-senjske županije, pisao je 24sata.hr još 2020. godine. Inače je i članica Gradskog vijeća Grada Gospića, a na tu je dužnost izabrana kao kandidatkinja s liste HDZ-a.

‘Čuvala’ učenike na maturi, a njih šestero prepisivalo

Ovo vjerojatno ne bi bila vijest da nije riječ o istoj nastavnici koja je 2020. godine pazila šestero učenika Gimnazije Gospić za koje je ispit iz Matematike poništen jer se sumnjalo da su ga prepisivali. U istom tekstu iz 2020. 24.sata.hr navodi da je u prijavi Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja navedeno i da je Serdar Pašalić navodno dopustila učenicima prepisivanje.

Podsjetimo, te je godine Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja – NCVVO poništio ispit za četvero pristupnika na osnovnoj i dvoje na višoj razini u Gimnaziji Gospić, zbog utvrđenog mogućeg prepisivanja. Kod učenika su se podudarali netočni odgovori, imali su identične odgovore bez strukture zadataka. Uz to, kod pojedinih pristupnika došlo je do kompletnog izostanka korištenja listova za koncept iako su zabilježeni točni odgovori do kojih nije moguće doći bez raspisa zadataka ili korištenja džepnog računala. Ispit su morali ponavljati i to o trošku Gimnazije Gospić.

Izdvojeni članak

Sud odbacio tužbu maturanata protiv NCVVO-a: ‘Ako se to ponovi na ovogodišnjoj maturi, postupit ćemo isto’

Profesorica nije željela odgovoriti na ‘takve floskule’

Profesorica Serdar Pašalić 2020. je ovako komentirala navode o tome da je dopustila prepisivanje:

– Ne želim se izjašnjavati i nemam potrebe se izjasniti oko toga. Što se tiče NCVVO-a, svi mi potpisujemo izjavu o tajnosti podataka i ne možemo davati nikakve izjave. Svi smo u malim sredinama aktivni na bilo koji način i podložni smo raznim utjecajima. Osobnim i profesionalnim habitusom ne želim odgovarati na takve floskule, odgovorno radim svoj posao i za to imam rezultate, rekla je Serdar Pašalić 2020. za 24sata.hr.

Inače, dvojica maturanata Gimnazije Gospić zbog poništenja ispita tužila su NCVVO.  Tužba im je u veljači 2021. u cijelosti odbačena.