Pretraga

Ne može tužnije: Osječku učenicu s invaliditetom u školu moraju unositi – građevinski radnici

A- A+

Obnova Trga Vatroslava Lisinskog u Osijeku u punom je jeku, a prilazi tamošnjoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji trebali su biti osigurani do početka školske godine, barem je tako obećano roditeljima učenice s invaliditetom. No, to se nije dogodilo i sada nemaju načina da invalidskim kolicima kćer doguraju do škole pa djevojku u zgradu unose – građevinski radnici.

foto: Josh Appel; Unsplash

Glas Slavonije ovoga četvrtka donosi priču o velikom problemu s kojim se suočava jedna učenica Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku, inače osoba s invaliditetom. Zbog radova na Trgu Vatroslava Lisinskog ona od početka godine nema pristup ulazu u školu u invalidskim kolicima.

Kako su za spomenuti list ispričali roditelji, koji su zbog zaštite identiteta kćeri željeli ostati anonimni, na početku izvođenja radova znalo se za ovaj problem i od Grada su dobili obećanja da će do početka nove školske godine radovi na prilazu školi biti završeni. No to se nije dogodilo.

‘Što da joj odgovorim kad kaže da bolje da se nije rodila’

Izdvojeni članak

Evo u kakvoj državi živimo: Dječak s teškoćama ispred škole uplakan čeka pomoćnika, a on ne dolazi

Otac naglašava kako je njihova kći nakon obilne kiše tek uz pomoć trojice radnika na gradilištu uspjela ući u školu, i to tako što su je – prenijeli u kolicima!

– Naša se kći, unatoč svojim fizičkim ograničenjima, ravnopravno natječe u školskim natjecanjima, a također sudjeluje i na državnom natjecanju. Ondje predstavlja svoj grad, ali i Osječko-baranjsku županiju. I stoga želim da mi netko pojasni što da joj odgovorim kad kaže da bolje da se nije rodila, jer nikome ne bi bila na teret? Pa to je da ti srce pukne, kazao je za Glas Slavonije otac koji se, osim Gradu, obraćao i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pravobranitelju osoba s invaliditetom, te s Uredu predsjednice.

Grad: Pristup bi trebao biti moguć za dva tjedna

Izdvojeni članak

Dvojica studenata i srednjoškolka Youtube kanalom mijenjaju odnos prema invaliditetu

Unatoč tome što uvažavaju potrebe i probleme na tamošnjem gradilištu, smatraju da u opisanom slučaju osobe trebaju biti na prvome mjestu.

– Trgovi trebaju služiti ljudima, a ne obrnuto. Na to se trebalo misliti na vrijeme, a ne sad kad je upitno može li naša kći uopće doći na nastavu. Za sada ide zahvaljujući radnicima na gradilištu, što je sramotno, kaže roditelj za Glas Slavonije.

Iz Grada su za isti izvor tek kratko poručili kako bi, ‘sukladno trenutnoj dinamici radova pristup trebao biti moguć za dva tjedna’.