Pretraga

Ne prestaju stizati priopćenja oko Hrvatskih studija: Ribić tvrdi da bi Barišić trebao biti zahvalan ministrici

A- A+

Nakon što je novoosnovani Fakultet hrvatskih studija pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, oglasio se Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata. On tvrdi da bi Pavo Barišić, bivši ministar i novi dekan ovog fakulteta, ministrici Divjak ustvari trebao biti zahvalan jer ona Studije spašava ignoriranjem propisa. Kako navodi Rbić, odavno im je mogla uzeti dopusnicu za rad.

foto: srednja.hr

Drama s osnivanjem Fakulteta hrvatskih studija se nastavlja. Nakon što je Fakultet upisan u sudski registar bez prethodne  suglasnosti ministrice, Barišić je optužio Divjak da opstruira Fakultet hrvatskih studija.  Ministarstvo je na kraju Državom odvjetništvu uputilo prijedlog za ulaganje žalbe na rješenje o upisu u registar, pa su s Fakulteta hrvatskih studija podigli kaznenu prijavu protiv Divjak zbog sumnje da je ministrica zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona.

Izdvojeni članak

Hrvatski studiji podigli kaznenu prijavu protiv ministrice Divjak: ‘Zloporabila je svoj položaj’

Na to je priopćenjem reagirao Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Napisao je da prava opstrukcija dolazi sa Hrvatskih studija i od Barišića koji “ovakvim postupcima u maniri jeftinog manipulatora nastoji neutemeljenim kaznenim prijavama zastrašivati i stvoriti pritisak i time postići ono što zakonitim putem nije u stanju ili iz namjere ili nesposobnosti”.

Naglasio je da ministrica ustvari spašava Hrvatske studije i to neprovođenjem propisa.

–  Najfascinantnije u ovoj situaciji koja je očito izmakla svakoj kontroli rektora Borasa (ako je ikada i bila pod njegovom kontrolom?) je činjenica da u vlastitom priopćenju “dekan“ Barišić priznaje da Hrvatski studiji već gotovo dvije godine rade bez odgovarajuće potvrde Ministarstva, dakle nezakonito te sam navodi da od sredine svibnja 2018. do danas nemaju odgovarajuću potvrdu za rad pod zakonitim uvjetima. Unatoč tome, Ministarstvo im prešutno omogućava daljnje postojanje time što im ne oduzima dopusnicu za rad unatoč tome što ustanova nema spomenutu potvrdu koju traži zakon. Dakle, ne izdaje im potvrdu za nastavak obavljanja djelatnosti, ali im niti ne ukida dopusnicu, iako to može, a po svemu sudeći i mora. Ne bi li „dekan“ Barišić takvo postupanje ministrice Divjak, koje evidentno zapravo ide u korist Hrvatskih studija (a što je također nezakonito i što izlaže ministricu kritici da svjesno propušta svoje dužnosti), trebao nagraditi s javnom zahvalom, umjesto podnošenja kaznene prijave. Jer da je suprotno ne bi bilo Hrvatskih studija niti bi on bio njihov „dekan“, stoji u priopćenju koje možete pronaći na kraju teksta.

*Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu