Pretraga

Nepravda: 40 tisuća učenika u Zagrebu bez popusta na prijevoz

A- A+


Izdvojeni članak

Popust na prijevoz učenicima – ne odmah i ne svima?

Peripetije oko sufinanciranja učeničkog prijevoza imaju novi nastavak. U Zagrebu 40 tisuća srednjoškolaca nije obuhvaćeno Vladinim popustom, iako se voze više od 5 kilometara do škole, pa bi po tome trebali ući u popust od 75 posto na prijevoz.

– Ova odluka Vlade se odnosi na međumjesni prijevoz i njome nisu obuhvaćene tisuće srednjoškolaca koji stanuju u Zagrebu, kazao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić. 

Sufinanciranje prijevoza se odnosi samo na one učenike koji stanuju izvan Zagreba, a takvih je u zagrebačkim školama svega 10 posto. Mnogi učenici prijeđu i do 30 kilometara kroz grad do svoje škole, što znači da su neravnopravnom položaju u odnosu na svoje kolege koji žive izvan grada, a imaju pravo na popust.

Na istoj stanici ulaze u bus, ali su im razlike u cijeni karata ogromne

Uzmimo primjer Velike Mlake koja ne ulazi u područje Zagreba i Velikog Polja koje ulazi. Ta dva mjesta su toliko geografski blizu, da učenici koji ulaze na istoj stanici, idu u istu školu, a možda i sjede zajedno u klupi, plaćaju drugačije cijene za prijevoznu kartu. Srednjoškolac iz Mlake će platiti kartu 30 kuna, dok će ovaj iz Velikog Polja za istu udaljenost platiti 120 kuna.

– Ovo je diskriminacija učenika, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta još se nije očitalo po tom pitanju. Nadam se da će postupiti pravedno i subvencionirati karte jednima i drugima, kazao nam je Matko Orenda u ime Vijeća učenika grada Zagreba.

U Gradu smatraju da svima onima koji žive na udaljenosti većoj od 5 kilometara od škole, država treba subvencionirati 75 posto sadašnje cijene karte, koja iznosi 120 kuna. Ta cijena je već subvencionirana od strane grada, jer je komercijalna cijena karte 360 kuna.

– Za subvencioniranje već subvencionirane karte iz državnog proračuna bi trebalo izdvojiti između 15 i 20 milijuna kuna, što nije ogroman novac, kazao je Lovrić.