Pretraga

Njemačka sveučilišta uvode besplatno obrazovanje za izbjeglice

A- A+

Čak šezdeset njemačkih sveučilišta odlučilo se dodatno otvoriti i približiti izbjeglicama koje u sve većem broju dolaze u Europu kako bi pronašli šansu za normalan život. Cilj je kroz edukaciju što brže i efikasnije uklopiti imigrante u njemačko društvo, a važnu ulogu u projektu imaju i domaći studenti. Sveučilišta će ih poticati da tražitelje azila uče njemački jezik te im pomognu oko nekih osnovnih stvari, a njihov angažman će se gledati kao stažiranje.

Fotograf Daniel Etter| Prizor na kojem imigrant Laith Majid sav u očaju grli svoju obitelj nakon što su se iz gumenog čamca iskrcali u Grčkoj, potresao je svijet!

Kolegiji na fakultetima u Njemačkoj su, kao i u Hrvatskoj, otvoreni za javnost, ali šezdeset sveučilišta odlučila su dodatno približiti obrazovanje izbjeglicama, piše Handelsblatt.

Osim organiziranja programa kroz koje volonteri pomažu u snalaženju i učenju jezika, neka sveučilišta su osobe, koje su u procesu dobivanja azila, oslobodila plaćanja naknade za semestar, osigurali im besplatan prijevoz pa čak i financijsku pomoć.

Izdvojeni članak

Uspjela inicijativa mladeži HSLS-a: Madraci će se donirati izbjeglicama

Edukacijom žele ubrzati integraciju stranaca

I država je odlučila pomoći, pa će se od 2016. imigranti moći prijaviti za dobivanje stipendije već nakon 15 mjeseci legalnog boravka u zemlji, umjesto za dosadašnje četiri godine.

Prije nego li im Njemačka odobri azil, izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja u kojima su ugroženi ljudski životi, moći će tako besplatno pohađati nastavu na fakultetima, ali neće imati mogućnost polaganja ispita. Međutim, novim programom cilj im je olakšati snalaženje, učenje jezika i upoznavanje ostalih studenata.

Ovaj pristup trebao bi ubrzati integraciju stranaca u društvo, a nakon što im se odobri ostanak u zemlji novi državljani Njemačke moći će nastaviti svoje obrazovanje kao i svi ostali pa i polagati ispite iz kolegija koje su prethodno odslušali.

Izdvojeni članak

Sirijske izbjeglice koji nemaju ništa spasile su me od gladi i mraka

Njemački studenti zainteresirani za pomoć izbjeglicama

Studenti njemačkih sveučilišta pokazali su veliki interes za pomoć imigrantima. Program za goste ne bi mogao funkcionirati bez volontera, a prema riječima glasnogovornika Sveučilišta Hildesheim, ugodno su iznenađeni velikim odazivom.

Na frankfurtskom Sveučilištu studenti su stvorili program i za mlađe, koji je uključen u njihov studij. Kako bi ostvarili dodatne bodove, provode po tri dana u tjednu s djecom te ih upoznaju s gradom.

S obzirom na to kako se međusobno ne razumiju pomoću jezika, njihova komunikacija svodi se na ruke i noge, a pomažu im i internet programi za prevođenje.