Pretraga

Odzvonilo petardama: Zakonom se zabranjuju tijekom cijele godine

A- A+

Ministarstvo unutarnjih poslova je otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Izmjenama bi se upotreba svih vrsta petardi u potpunosti zabranila tijekom cijele godine. Javno savjetovanje traje do 7. veljače.

Screenshot YouTube

Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja uređuje, između ostalog, pitanja prodaje i uporabe petardi. Pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, novim prijedlogom zabranjuje se i prodaja, posjedovanje i upotreba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe.

Petarde najčešće uzrokovale ozljede mlađih od 18

Naime, prema novom prijedlogu zakona, građanima neće biti dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Izdvojeni članak

Deset stvari za bucket listu za 2020. godinu

Prijedlog izmjena i dopuna je na javnom savjetovanju, a ovdje ga možete pročitati i ako želite komentirati. Na javnom savjetovanju prijeflog će biti do 7. veljače.

Naime, kako navode u Ministarstvu unutranjih poslova, iako je Zakonom i sada zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađima od 18 godina, prema podacima MUP-a najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija.

– U periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece, stoji na njihovim stranicama.

Prskalice će se i dalje moći normalno upotrebljavati

Ostala pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 bit će dozvoljeno prodavati građanima starijim od 18 godina i to u periodu od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba tih pirotehničkih sredstava (koja nisu petarde i redenici) bit će dozvoljena građanima starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Prema novom prijedlogu u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana građanima nije dozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1. Radi se opirotehnici  s vrlo niskim rizikom i malom razinom buke, namijenjenoj za male vatromete dozvoljene i u stambenim zgradama. Ta pirotehnička sredstva moći će koristiti svi stariji od 14 godina tijekom cijele godine.

Svi koji prekrše zakon morat će platiti kaznu od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća kuna.