Pretraga

Pretjerana konzumacija kave djevojama smanjuje grudi

A- A+

Mnogima omiljenom napitku uskoro bi mogla opasti popularnost, bar kad su u pitanju pripadnice ženskog spola. Naime, znanstvenici s Lund Universityja dokazali su kako previše dnevnog unosa kofeina smanjuje ženske grudi.

Iako mnogi ljudi, pa samim tim i žene, ne mogu započeti dan bez jutarnjeg ispijanja kave, izgleda da će popularnost ovog crnog napitka uskoro opasti. Naime, rezultati istraživanja provedenog na Lund Universityju pokazali su da prekomjerna konzumacija kofeina na dnevnoj bazi dovodi do smanjivanja ženskih grudi, piše Telegraph.

Izdvojeni članak

Šalica jače kave nakon učenja poboljšava memoriju

Na navedenom švedskom Sveučilištu u istraživanju je sudjelovalo 300 žena. Sudionice studije su svaki dan bilježile koliko šalica kave piju te su mjerile svoje poprsje. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je kod žena koje su pile tri ili više šalica kave dnevno zamjetno smanjenje grudi. Pokazalo se da su im grudi za 17 posto manje od žena koje su dnevno unosile manje kofeina.

Kavu, između ostalih sastojaka, čine i fitoestrogeni koji blokiraju rad estrogena u grudima. Međutim, ne trebate se u potpunosti odreći svog omiljenog napitka. Dovoljno je samo smanjiti konzumaciju na dnevnoj bazi.

Istraživanje švedskih znanstvenika također ih je dovelo do spoznaje i da redovit unos kofeina u ženski organizam smanjuje mogućnost oboljenja od raka dojke.