Pretraga

Otkrijte koliko vas kave može ubiti

A- A+

Kava je obožavani napitak diljem svijeta, a većina upravo uz šalicu tog dara prirode započinje svoj dan. Znamo da ona razbuđuje osobu, a konzumiranje iste ima brojne pozitivne učinke na organizam, međutim, u ničemu ne treba pretjerivati. Kofein u velikim dozama može vas doslovno ubiti.

Mnoštvo ljudi radije bi se odreklo hrane nego kave, a o tome svjedoče brojni krcati kafići i milijuni litara kave koji se svakodnevno popiju diljem svijeta. Kofein uistinu jest dar prirode, a na organizam može jako pozitivno utjecati. Ipak, ni u čemu se ne smije pretjerivati, a pogotovo ne u ispijanju kave. Velike doze ovog obožavanog napitka mogu biti smrtonosne, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Kava koju pijete otkriva kakva ste osoba

Točna količina koja bi bila fatalna ovisi o više faktora

Ako tražite točnu količinu kofeina koja može biti fatalna, na to je teško sasvim točno odgovoriti, zato jer smrtonosna doza ovisi o tome koliko je pojedina osoba tolerantna na kofein, a svatko drugačije reagira na njega. Istraživanja također manjka, jer ne postoji istraživač koji bi ispitivao učinak kave na organizam tako da vidi koja doza će doslovno ubiti čovjeka.

Međutim, postoje podaci liječnika koji govore o tome što se događa u tijelo predoziranom kofeinom. Također, može se govoriti o okvirnoj količini koja bi mogla biti fatalna za prosječnu osobu. Iako je točna doza kofeina koja donosi smrt nemoguća za saznati, zna se koje je najveća količina koju je netko unio u organizam.

Izdvojeni članak

Prve kavane i njihov razvoj kroz povijest

U maloj dozi ima pozitivne učinke na organizam, no velike doze mogu biti toksične

Jedna je osoba u svoje tijelo unijela čak 100 grama kofeina, a iako se to možda ne čini kao velika doza, imajte na umu da je to količina kofeina u otprilike 1200 šalica kave. Iako bi i manje količine mogle ubiti nekoga, ovo je rekordan unos.

Vjerojatno se pitate kako točno kofein može biti fatalan za osobu, odnosno što se točno događa u tijelu kada se unose ogromne količine istog. Kofein je jedan od nekoliko prirodnih supstanci poznat po nazivom Xanthine. Ta je supstanca zapravo stimulans za živčani sustav, odnosno psihoaktivna supstanca. Studije pokazuju da 80 do 90 posto Amerikanaca dnevno konzumira oko 200 miligrama te supstance. U maloj dozi, ona vrlo pozitivno utječe na tijelo, tako što može pomoći smanjiti bol, sprečava zadržavanje vode u organizmu, poboljšava učinkovitost i općenito pozitivno djeluje na organizam.

Izdvojeni članak

Deset stvari koje bude učinkovitije od kave

Velike doze mogu uzrokovati napadaje

Ipak, što više konzumirate kofein, rizici nadmašuju benefite. Osoba može postati tjeskobna i nervozna, krvni tlak raste, javljaju se bol u grudima, glavobolje, dehidracija i ovisnost, zbog koje je i dalje nastavljate sa štetnom navikom. U toksičnim dozama, kofein može uzrokovati ekstreno nizak krvni tlak, napadaje, te probleme sa srčanim ritmom.

Dakle, kofein u velikim dozama može biti vrlo otrovan, koji može dovesti do napadaja, jako ubrzanog rada srca, dilatacije krvnih žila koje vode do niskog tlaka, i ostalih opasnih problema u organizmu. Zbog niskog tlaka vaše tijelo neće dobivati dovoljno kisika, mišići će oslabjeti, a bubrezi se mogu začepiti.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Umjetnička djela u šalici kave

Držite se umjerenih doza

Iako ovi podaci zvuče prilično zastrašujuće, naglašavamo ponovno da kofein u normalnim dozama ne može prouzročiti ovakve tjelesne reakcije. Prema stručnjacima, normalna konzumacija kofeina dnevno iznosi otprilike sto do dvjesto miligrama dnevno. Također, kofein će na različite ljude različito utjecati, uzimajući u obzir težinu osobe, spol, dob i osjetljivost. Doza veća od 600 miligrama dnevno definitivno se ne preporuča.