Pretraga

Ministarstvo odustalo od novčanih kazni za učitelje: ‘To je jedino razumno rješenje’

A- A+

U izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, Ministarstvo je predvidjelo devet prekršajnih stavki zbog kojih bi nastavnici, ako se utvrdi njihova osobna odgovornost, plaćali novčane kazne. Izazvalo je to poprilično veliku pobunu među sindikatima, kao i samim nastavnicima. No, čini se kako se te odredbe ipak biti uklonjene iz prijedloga izmjena ključnog pravnog akta za škole.

ministar znanosti i obrazovnaja radovan fuchs namontiran na fotografiju učionice u zadnju klupu

Foto: srednja.hr | Screenshot YouTube, N1

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odustaje od prijedloga novčanog kažnjavanja učitelja i nastavnika za propuste u radu, doznao je Jutarnji.hr. Ovaj medij navodi kako će se sporni članak nakon završetka javne rasprave brisati, a sve nakon niza negativnih komentara u javnoj raspravi.

Sindikati se u petak sastaju s ministrom

Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama navode smatraju da je do takve odluke došlo nakon najave prosvjeda,  oštre reakcije sindikata te razgovora ministra Fuchsa s predsjednicom NSZSŠH-a Nadom Lovrić i predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem. Oba sindikata najavila su da će se u petak u 10 sati održati novi sastanak sindikalnih čelnika i ministra.

– To je jedino razumno i prihvatljivo rješenje ovog problema do kojeg nije ni smjelo doći. Na zakazanom sastanku ministra i obrazovnih sindikata u petak, rješavat će se ostale sporne odredbe predmetnog Zakona. Bit će to prilika da se otvore i razjasne i ostala otvorena pitanja, navela je Lovrić u kratkoj obavijesti objavljenoj na webu sindikata.

Inače, i ranije su sindikati izvijestili kako prije objave prijedloga izmjena zakona u javno savjetovanje nisu znali za planirane prekršajne odredbe.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Stiže velika novost u e-Dnevnik, a nastavnici će moći raditi nakon 65.: Objavljene izmjene Zakona za škole

Javno savjetovanje traje još samo tjedan dana

Podsjetimo, Ministarstvo je planiralo uvesti čak devet prekršajnih stavki zbog kojih bi se učitelje i nastavnike kažnjavalo novčano i to iznosom od 200 do 500 eura. To bi se, planiralo je Ministarstvo, događalo u slučaju da nastavnici ne provode postupke ocjenjivanja i vrednovanja učenika na temelju Pravilnika o vrednovanju ili ne provode izricanje pedagoških mjera. Izmjenom zakona ta se kazna predviđala i ako nastavnici ne provode mjere sigurnosti te prava i obveze korisnika u skladu s Pravilnikom o izvođenju izleta, kao i ako koriste udžbenike koje nisu zakonski odobreni. Država je, među ostalim, planirala po džepu opaliti i nastavnike koji ne poduzimaju mjere zaštite prava učenika te kršenje tih prava ne prijave sukladno pravilniku. No, kazne su nastavnicima prijetile samo ako se za propuste utvrdi njihova osobna odgovornost.

Kako smo pisali, slične kazne postoje u drugim javnim službama. Primjerice, liječnik koji ne poštuju obvezu čuvanja liječničke kazne ili ne prijavi da je neka ozljeda nastala nasilnim putem, plaća kaznu od pet do deset tisuća kuna. Policajcima koji kasne na posao ili napuste radni prostor za vrijeme radnog vremena, a bez odobrenja, skida se deset posto plaće.

Ovo nije jedina novost koju je Ministarstvo planiralo implementirati u Zakon, a ako se stanje do kraja javne rasprave ne promjeni, u tom slučaju uvode se još neke. Primjerice, roditelji bi trebali izostanke opravdavati putem e-Dnevnika, a nastavnicima će konačno biti omogućeno da rade nakon 65. godine. Dopunski rad s onima s najmanje dvije zaključene jedinice se ne ukida, ali se minimalno trajanje sada propisuje na pet, umjesto deset sati. Javna rasprava otvorena je do 22. studenog, a priključiti joj se možete ovdje.