Pretraga

Osobina koja predviđa uspjeh bolje od kvocijenta inteligencije

A- A+

Svi teže biti pametniji, bilo da mienjaju svoje dnevne navike ili bruse već postojeće znanje, s nadom da će se unaprijediti. Kako god bilo, osobina koja vas vodi od prosjeka do izvanrednosti dolazi od vaše kognitivne kontrole, a ne vašeg kvocijenta inteligencije. Provjerite o čemu se zapravo radi.

Kako bi postali uspješni, nije bitno samo da imate visoki kvocijent inteligencije već i određene osobine koje uspjeh predviđaju isti bolje od same inteligencije. Business Insider objasnio je o čemu se zapravo radi.

Izdvojeni članak

Ljetni posao kao tajna uspjeha: Adolescenti koji rade za vrijeme praznika u velikoj su prednosti

Kognitivna kontrola više utječe na uspjeh

Kognitivna kontrola zapravo se odnosi na sposobnosti poput kontroliranja impulsa, nošenja s negativnim emocijama i odgodom zadovoljavanja u potrazi za ostvarivanjem dugoročnih ciljeva.

Nekoliko je studija koje služe na primjer dokazu o važnosti takvih vještina. Primjerice, studenti koji su zaslužili najbolje ocjene nisu nužno oni s najvišim stupnjem inteligncije, već pojedinci koji su se i dalje trudili unatoč neuspjesima i preprekama.

Još je jedna studija analizirala i motrila preko tisuću djece kroz 30-godišnje razdoblje te okrila kako su oni koji su u 30-ima bili najuspješniji ujedno oni koji su imali najbolju kognitivnu kontrolu u djetinjstvu.

Izdvojeni članak

Otkrijte kako reprogramirati mozak za uspjeh

‘Zbog stručnosti i inteligncije dobivate posao, no uspjeh dolazi zbog emocionalne inteligencije’

– Kvocijent inteligencije i tehničke vještine itekako vrijede, one su krucijalne početne sposobnosti i ono što vam je potrebno da postignete određene stvari. No gotovo svi imaju takve vještine. Važno je kako koristite svoju inteligenciju, u formi kognitivne kontrole i to je ono što vas razlikuje na radnom mjestu, objasnio je Daniel Goleman, autor knjige ‘FOCUS: The Hidden Driver Of Excellence’.

Te karakteristike, uključujući samopouzdanje, nastojanje prema ciljevima, ostajanje pribranim pod pritiskom, utjecajnost, uvjerljivost i kolaboraciju su ključni faktori u gradnji uspješne karijere.

– Zbog stručnosti i inteligncije dobivate posao, no uspjeh dolazi zbog emocionalne inteligencije, zaključuje Goleman.