Pretraga

Od ponedjeljka se pokreće javni prijevoz: ZET uvodi preko sto linija, a 14 je pravila prilikom vožnje

A- A+

Jedna od mjera donesenih s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusom obustava je javnog prijevoza, pa tako ZET-ovi tramvaji ne voze već dulje od mjesec dana, a uvedeno je nekoliko izvanrednih autobusnih linija za nužne djelatnike. Od ponedjeljka se ukida mjera obustave javnog prijevoza, ali ZET u promet neće puštati tramvaje nego 111 autobusnih linija. S obzirom na to da epidemija još uvijek traje, u vozilima će vrijediti 14 pravila koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Screenshot: YouTube

Od ponedjeljka se omogućuje uspostava javnog prijevoza, a tog će dana ZET u promet pustiti 111 autobusnih linija, do tramvaji i dalje ne voze zbog infrastrukturnih oštećenja nastalih tijekom potresa.

Postupno će se uspostavljati tramvajske linije

Izdvojeni članak
maska virus

Ukida se dio mjera donesenih zbog koronavirusa: Pogledajte što se sve otvara u narednom razdoblju

– Tramvajske linije bit će postupno uspostavljane, ovisno o sigurnosnim procjenama i situaciji na trasama kojima prolaze. Prema preporukama epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, putnici u vozilima trebaju održavati tjelesnu udaljenost od najmanje jednog metra. Preporučuje se i nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku prije ulaska u autobus. ZET će kao i do sada nastaviti dezinficirati vozila tri puta dnevno te redovito čistiti i prozračivati vozilo prije i nakon vožnje, kao i prilikom stajanja na stajalištima, a sve kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. Prijevoz će se od ponedjeljka naplaćivati na svim autobusnim linijama, a karte će se moći kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima te kod vozača. Sukladno navedenome, za putovanje linijama ZET-a nisu potrebne  propusnice Stožera civilne zaštite već valjane vozne karte, priopćili su iz ZET-a.

Napominju i kako će novi režim vožnje biti u primjeni do daljnjeg i ovisit će o razvoju epidemiološke situacije i daljnjim naputcima nadležnih tijela.

– Zbog učestalih intervencija vatrogasaca na stambenim objektima u gradskom središtu, trase linija 31, 32, 33 i 34 podložne su svakodnevnim promjenama te savjetujemo da svakako prije putovanja provjerite eventualne izmjene na linijama u rubrici Izmjene u prometu, kažu iz ZET-a

U nastavku možete vidjeti koji će autobusi prometovati i kojim trasama, zatim koje autobusne linije neće voziti te 14 pravila HZJZ-a koja se odnose na prijevoznike, ali i putnike. Koje se još mjere ublažavaju od ponedjeljka, pogledajte ovdje.

Linije koje će prometovati

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Završio je šesti tjedan online nastave u Hrvatskoj, donosimo sažeti pregled dana u obrazovanju

Linija 31;Trasa: Črnomerec (terminal) – Ilica – Trg dr. Franje Tuđmana – Republike Austrije – Jagićeva – Jukićeva – Vodnikova – Mihanovićeva – Glavni kolodvor – Branimirova – Autobusni kolodvor – Avenija Marina Držića – Most Mladosti – Avenija Dubrovnik – Rotor Remetinec – Savski most (terminal).
U povratku: Savski most (terminal) – Rotor Remetinec- Avenija Dubrovnik – Most Mladosti – Avenija Marina Držića – Autobusni kolodvor – Branimirova – Glavni kolodvor – Mihanovićeva – Vodnikova – Jukićeva – Kačićeva, lijevo Klaićeva, desno Republike Austrije – Trg dr. Franje Tuđmana – Ilica – Črnomerec (terminal).

Linija 32; Trasa: Prečko (terminal) – Horvaćanska – Selska – Savska – Vodnikova – Mihanovićeva – Glavni kolodvor – Branimirova – Draškovićeva – Kneza Mislava – Trg žrtava fašizma –  Zvonimirova – Borongaj (terminal).

Linija 33; Trasa: Gračansko Dolje (Bliznec) – Gračanska cesta – Mihaljevac – Ksaverska cesta – Medveščak – Ribnjak – Draškovićeva – Branimirova – Glavni kolodvor – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska – Ulica grada Vukovara – Ulica grada Gospića – Koledovčina – Savišće.

Linija 34; Trasa: Ljubljanica (terminal) – Ozaljska – Trešnjevački trg – Tratinska – Savska – Vodnikova – Mihanovićeva – Glavni kolodvor – Branimirova – Draškovićeva – Vlaška – Kvaternikov trg – Maksimirska – Ulica Dubrava – Dubec (terminal).

Autobusne linije koje neće biti u prometu

Od ponedjeljka, 27. travnja autobusne linije 104, 108, 111, 114, 140, 145, 150, 165, 169, 172, 174, 175, 176, 177, 182, 236, 268, 290, 302, 303, 304, 305, 307, 308, 309, 310, 311, 313, 315, 319, 321, 322, 323, 324, 325, 330 i 335 neće prometovati.

14 pravila HZJZ-a

1. Higijena vozačkog mjesta. Održavajte higijenu kabine vozača i svoju radnu okolinu – vozačkog mjesta i kabine tako da se svakodnevno, preporučeno nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča.

2. Vožnja s maskom. Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

3. Higijena ruku. Redovito održavajte higijenu ruku. Kad god je moguće, perite ruke sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koristite dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70% alkohola. Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa…). Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus potrebna je dezinfekcija ruku (vozno osoblje i putnici).

4. Dodirivanje lica. Izbjegavajte rukama dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo.

Izdvojeni članak

Ravnatelj otkriva zašto je povratak u škole problematičan: ‘Već sada se mogu zaključiti ocjene, ima ih dovoljno’

5. Kontakt s putnicima. Treba izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima. Održavajte odgovarajući tjelesni razmak (1–2 metra) u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

6. Tjelesna udaljenost. Informirajte putnike o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Poštujte mjere, posebice ako uočite putnike s respiratornim simptomima.

7. Način prijenosa zaraze. Budite svjesni da se koronavirus (COVID-19) prenosi kapljično i kontaktom, kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

8. Kihanje/kašljanje. Održavajte higijenu nosa – prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ili dezinficirati ruke ako voda i sapun nisu u tom trenutku dostupni.

9. Higijena putničkog prostora. Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (autobusa) prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa posebno pazite na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima.

10. Zaštita između putnika i vozača. Preporučuje se postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

11. Fizička udaljenost među putnicima. Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. Ako je moguće, preporučljivo je da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.

12. Prozračivanje putničkog prostora. Redovno prozračujte putnički prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje koristite prozračivanje unutrašnjosti autobusa ventilacijom. Ako vremenske prilike i temperatura to dozvoljavaju, tijekom vožnje otvorite prozore. Izbjegavajte korištenje klimatizacijskih uređaja ili grijanje.

13. Beskontaktna kupnja karata. Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

14. Oboljenje voznog osoblja. Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.