Pretraga

Ozbiljni razlozi zbog kojih trebate paziti koliko kave pijete

A- A+

Zahvaljujući užurbanom načinu života, kava je postala ovisnost mnogih ljudi. Kako bi se što prije razbudili, ali i izdržali ritam modernog života, neki piju na litre ovog napitka, no to nikako ne bi smjeli raditi. Donosimo koje sve ozbiljne posljedice možete imati ukoliko nemate mjere u ispijanju kave.

Kava je omiljeni topli napitak ljudima diljem svijeta, a ispijanje iste postao je ritual koji mnogi ne preskaču baš nikad. Umjereno konzumiranje kave dobro je za tijelo i um, no pretjerano konzumiranje kofeina može imati vrlo ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi.

Izdvojeni članak

Kava koju pijete otkriva kakva ste osoba

Kava najčešće korištena psihoaktivna droga

Jedna je studija na Sveučilištu Melbourne nazvala kofein najčešće korištenom psihoaktivnom drogom te tvrdi kako ispijanje više od pet šalica dnevno može uzrokovati da čujete stvari koje zapravo ne postoje. Također, visoke razine kofeina oštećuju jetru, pogotovo ako koristite tablete protiv bolova, a uz to povisuju i krvni tlak. Ukoliko se osjećate iracionalni i kao da vas puno stvari iritira, to možete zahvaliti kavi, budući da ometa protok kisika u mozak.

Uzrokuje nesanicu i ovisnost

Ne treba posebno naglašavati da uzrokuje nesanicu, a uz to može uzrokovati i ovisnost, koje se teško riješiti, a odvikavanje vam može donijeti glavobolju i depresiju. Tjeskoba i nervoza također su simptomi koje donosi odvikavanje od popularnog napitka.

Izdvojeni članak

Otkrijte koliko vas kave može ubiti

Prilično zastrašujuća posljedica do koje može doći je i povećani rizik od osteoporoze, odnosno slabljenja kostiju, stoga se pobrinite da uzimate dovoljno kalcija i vitamina D.

Jedna je studija na Sveučilištu Alabama otkrila i kako prečesto ispijanje kave može dovesti i do slabljenja mjehura, i kod muškaraca i kod žena, piše Business Insider. Sve u svemu, ni u čemu ne valja pretjerivati, stoga kavu konzumirajte u umjerenim količinama, a u tom slučaju imat ćete samo benefite, a ne štetne posljedice.