Pretraga

Preminula učenica ranjena u školskoj pucnjavi u Beogradu: Hitno su je operirali, ali ozljede su bile preteške

A- A+

Djevojčica koja je ranjena u glavu tijekom školske pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu jutros je preminula od zadobivenih ozljeda. Unatoč hitnoj operaciji i intenzivnoj njezi, podlegla je ozljedama koje su jednostavno bile preteške. Time se broj žrtava u ovoj regionalno nezapamćenoj tragediji popeo na deset.

svijeća gori u mraku

Foto: Pixabay

Nezapamćena školska pucnjava u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, koja se dogodila 3. svibnja, odnijela je, uz osmero učenika i školskog zaštitara, još jedan život. Djevojčica koja je tog dana teško ranjena u glavu pa potom hitno operirana u Sveučilišnoj dječjoj klinici u Tiršovoj ulici, preminula je.

Preminula jutros od zadobivenih ozljeda

Kako piše Ivana Anđelković za srpski portal Blic, tako je izvijestilo tamošnje Ministarstvo zdravlja na čijem je čelu ministrica Danica Grujičić.

– Pacijentica koja je s teškim ozljedama glave opasnima po život zadobivenim prilikom pucnjave u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar bila zbrinuta u Sveučilišnoj dječjoj klinici u Tiršovoj, preminula je jutros unatoč hitnoj kirurškoj intervenciji i svim poduzetim mjerama intenzivnog liječenja. Ministrica zdravlja Danica Grujičić, u svoje ime i u ime Ministarstva zdravlja, izjavljuje iskrenu sućut obitelji nastradale djevojčice, priopćili su iz Ministarstva, prenosi Blic.

Nezapamćena tragedija dogodila se, podsjetimo, u jutarnjoj smjeni kada je 13-godišnji učenik sedmog razreda u školu došao s dva pištolja. Krenuo je pucati po učenicima i osoblju škole. Uz, s ovom žrtvom, desetero ubijenih, od kojih su devetero školarci, ranjeno je još četvero đaka i nastavnica. Prema informacijama koje su izdali tamošnja policija i MUP, dječak je mjesec dana planirao stravičan pothvat, imao je popis svih koje je naumio ubiti, plan ulaza i izlaza iz škole. Po srpskim zakonima, ipak, kako smo pisali, ne može kazneno odgovarati jer nema još 14 godina.

Izdvojeni članak
duje kovačević i nataša jokić begić u podcast studiju portala srednja.hr

Cijenjena psihologinja objasnila kako pristupiti djeci i učenicima oko školske pucnjave u Beogradu

Psihologinja za srednja.hr o školskoj pucnjavi

O svemu ovome, ali i šire o učenicima, mentalnom zdravlju, društvenim mrežama i nasilju za srednja.hr je u 43. epizodi našeg podcasta govorila Nataša Jokić Begić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i klinička psihologinja s preko trideset godina iskustva. Objasnila nam je kako bi roditelji i odrasli općenito trebali pristupati djeci i učenicima kada se govori o tragediji u Beogradu te je podcrtala što treba izbjegavati.

Objasnila je kako kod djece i mladih koji imaju ispod 24 godine ne možemo niti govoriti o psihopatiji, a kako se iz samog ponašanja počinitelja, na neviđeno, ne bi trebale davati stručne dijagnoze. Važno je raditi, kazala je, na mentalnom zdravlju djece, što uključuje i odlazak kod školskog psihologa. No, tu često postoje prepreke, a nekad probleme znaju raditi i roditelji koji svojoj djeci, zbog straha od stigme, ne daju da idu k školskom psihologu.

Cijelu epizodu podcasta u kojem je gostovala Nataša Jokić Begić pogledajte na platformi Youtube ili poslušajte na platformi Spotify.