Pretraga

Policija o uhićenju nastavnice koja se protivila COVID potvrdama: ‘Vikala je, galamila i nasilno pokušavala ući’

A- A+

U srijedu je ispred Osnovne škole u Garčinu u blizini Slavonskog Broda uhićena učiteljica koja se protivila COVID potvrdama. Prema riječima ravnateljice škole, učiteljica je navodno policajce snimala mobitelom, unatoč upozorenjima da to ne čini i da se prema njima ne odnosi na grub način. Iz PU brodsko-posavske oglasili su se priopćenjem u kojem navode kako je nastavnica narušavala javni red i mir ‘budući da je vikala, galamila i nasilno pokušavala ući u ustanovu’.

Foto: Marko Matijević|foto: srednja.hr

Od utorka su javni i državni službenici obvezni predočiti COVID potvrde ili se testirati prilikom dolaska na posao, što je u nekoliko škola izazvalo veće probleme. U srijedu je ispred Osnovne škole u Garčinu nedaleko Slavonskog Broda uhićena učiteljica koja se protivila COVID potvrdama. Prema riječima ravnateljice škole, nastavnica ju je snimala me mobitelom na ulazu i pitala otkud joj pravo da je pitam za potvrde. Nakon toga joj je ravnateljica pokušala pojasniti svoje obveze i posao odraditi prema uputama. Ravnateljica je ispričala i kako su u krug škole u srijedu ponovno došli njoj nepoznati ljudi te da je nastavnica je pokušala ući u školu i na druga vrata, ali ju je ravnateljica u tomu spriječila i pozvala policiju.

Policiju zvale i ravnateljica i nastavnica

Iz Policijske uprave brodsko-posavske priopćenjem su se oglasili o ovom slučaju. Kažu kako su zaprimili dva poziva za intervencijom na prostoru osnovne škole na području Garčina.

– U jednom pozivu odgovorna osoba osnovne škole traži dolazak policije budući da dvije osobe ometaju nesmetan ulazak djece na nastavu, dok u drugom pozivu osoba traži dolazak policije jer joj se onemogućava ulazak u školu. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja obavljen je razgovor s jednom od dojaviteljica, ali je utvrđeno i da 33-godišnjakinja narušava javni red i mir budući da je vikala, galamila i nasilno pokušavala ući u ustanovu, iako je ranije kontrolom ustanove utvrđeno kako ne ispunjava uvjete za ulazak sukladno Odluci o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja državnih dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, piše u policijskom izvještaju.

Izdvojeni članak
uhićena učiteljica OŠ

[VIDEO] Drama ispred osnovne škole, uhićena učiteljica: ‘Desetak puta su je opomenuli’

Bit će podignut optužni prijedlog protiv nastavnice

Dalje iz policija navode kako nastavnica nije prestala s vikom ni nakon upozorenja policajaca.

– Nezadovoljna dotadašnjim postupanjem policijskih službenika – koji su prvo upozoravali a potom i izdali naredbu da prestane s narušavanjem javnog reda i mira – 33-godišnjakinja je nastavila narušavati javni red i mir vikom i galamom te su ju policijski službenici uporabom tjelesne snage i sredstava za vezivanje doveli u policijsku postaju na dalje provođenje kriminalističkog istraživanja. U službenim prostorijama 33-godišnjakinja je liječnički pregledana te je utvrđeno kako prilikom policijskog postupanja nije ozlijeđena. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, 33-godišnjakinja je puštena te će protiv nje biti podnijet optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, priopćeno je iz PU brodsko-posavske.

Istražuje se i jesu li policajci prilikom uhićenja upotrijebili pretjeranu silu.

– U odnosu na uporabu sredstava prisile prema 33-godišnjakinji, obavještavamo kako će sukladno važećim zakonskim odredbama načelnik Policijske uprave donijeti ocjenu opravdanosti i zakonitosti uporabe sredstava prisile.


Poslušajte naš podcast Redakcija na temu COVID potvrda: