Pretraga

Popularna zagrebačka srednja škola ove godine uvodi prijemni: Provjerava se znanje iz STEM predmeta

A- A+

Jedna od popularnijih škola među osmašima odlikašima na prošlogodišnjim upisima u srednje bila je zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga. Gimnazijiski smjer popunjavao se samo onima s 80 ili više bodova. Takvih je bilo više od predviđene upisne kvote pa je formiran još jedan razredni odjel. No, za ovogodišnje upise Prirodoslovna škola Vladimira Preloga uvodi prijemni ispit.

foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Više osmaša s 80 bodova nego što je upisnih mjesta prošle je godine konkuriralo za upis gimnazijskog smjera Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu. Ministarstvo je dalo svoje odobrenje za formiranje još jednog razrednog odjela, pa su svi ti učenici u konačnici su upisani jer ih se nije imalo po čemu razlikovati. Prosjek bodova u smjee prirodoslovno-matematička gimnazija u Prelogu na kraju je iznosio 80,18 bodova, a najmanji broj bodova upisanog bio je 80.

Izdvojeni članak

[ZADATAK DANA] Pokušajte bez kalkulatora riješiti zadatak s prijemnog za jednu od najuglednijih škola u Hrvatskoj

– Sretni smo s ovakvim razvojem događaja i ovakvim interesom za našu školu, no jasno je da sljedeće godine moramo ići s prijemnim ispitom za upis, kazao nam je tijekom prošogodišnjih upisa ravnatelj ‘Preloga’, Zlatko Stić.

Odluka o uvođenju prijemnog za ovogodišnje upise u tu školu donesena je nedavno, a na snagu je stupio i novi Pravilnik o provođenju upisa u 1. razred Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Prijemni, odnosno provjera posenih znanja provodit će se iz biologije, fizike i kemije te ona nije eliminacijska. Ispit će trajati 60 minuta i sastojat će se od 20 zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora. Svaki točan zadatak donosi 0,25 bodova, što znači da na temelju prijemnog kanidat za upise može ostvariti najviše pet bodova, koji se izražavaju na dvije decimale.

Učenici će prijemni ispit polagati pod zaporkom, tijekom njega neće smjeti koristiti džepna računala, a na rezultate će morati čekati najviše 48 sati. Bodovi s prijemnog potom se unose u online sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ) gdje će učenicima biti vidljiva konačna ljestvica poretka.

Podsjetimo, prošle je godine provjeru znanja uvela i zagrebačka Gimnazija Tituša Brezovačkog, a već godinama prijemni provodi i zagrebačka XV. gimnazija.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download