Pretraga

Poražavajući podaci: Preko tri tisuće osoba odgovorilo na pitanje ima li u školama sapuna i WC papira

A- A+

Prije točno tjedan dana objavili smo veliki članak o stanju školskih zahoda. Unatoč preporuci Zavoda za javno zdravstvo da učenici zbog pojave koronavirusa češće peru ruke u sapunu i vodi te ih dezinficiraju antiseptikom, pokazalo se da u brojnim školama sapuna uopće nema. Uz tekst smo na portalu proveli i anketu s pitanjem jesu li u školi dostupne osnovne higijenske potrepštine, koja je potvrdila takvo otužno stanje školskih toaleta.

Fotograije čitatelja

– Nema apsolutno ničega, a u školu je došao dopis da moramo prati ruke i održavati higijenu. Pitamo se s čime, sami si od kuće nosimo sapun. Učenici su već navikli na ovakve uvjete, ali djevojkama naše škole jako smeta što nemamo osnovne uvjete. Ravnatelja to ne dira previše, iako su mu razrednici to spočitavali, kazala nam je jedna učenica iz Tehničke škole Kutina, u kojoj je stanje popravljeno nekoliko dana nakon objave našeg teksta.

Poražavajući rezultati ankete

Izdvojeni članak

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

Potaknuti porukama i fotografijama vezanima uz stanje WC-a u školama, a koje su nam slali učenici, na portalu smo proveli anketu s pitanjem ‘Ima li u zahodima vaše škole sapuna i toaletnog papira?’, dakle proizvoda koji se smatraju osnovnim higijenskim potrepštinama.

Do trenutka pisanja ovog teksta, u anketi je sudjelovao 3.161 čitatelj, a zaprimljeni odgovori pokazuju koliko je stanje zapravo loše.

Od ukupnog broja sudionika, 41,03% kaže da u njihovoj školi nema niti sapuna, ni toaletnog papira. Da samo ponekad imaju jedno, a ponekad drugo odgovorilo je 30,94% ispitanih. Svega 9,14% čitatelja kaže kako su obje higijenske potrepštine dostupne tek od pojave korona virusa. Da u školskom WC-u oduvijek imaju sapun i toaletni papir odgovorilo je svega 18,89% sudionika u anketi.

Opće mjere zaštite

Podsjetimo, koronavirusom u svijetu je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije zaraženo je 98.202 ljudi, a u Hrvatskoj trenutno 11. Situacija u Hrvatskoj nije aalrmantna, a kako bi tako i ostalo Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je opće mjere zaštite za škole i fakultete:

Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana osigurati:

Izdvojeni članak

Poslušali Bandića i u školu donijeli pepeo za pranje ruku: ‘Postali smo toliko mlađi da ćemo se morati vratiti u osnovnu’

• mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola
• nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti
• redovito a najmanje dva puta dnevno provjetravanje prostorija
• poticanje boravka na otvorenom kada god to vremenske prilike dozvoljavaju.

Djecu i učenike, kao i ostale građane, neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

• redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah.

Izvor: HZJZ