Pretraga

Poslušali Bandića i u školu donijeli pepeo za pranje ruku: ‘Postali smo toliko mlađi da ćemo se morati vratiti u osnovnu’

A- A+

U sezoni virusa, a radi usporavanja zaraze, preporuka je redovito prati ruke sapunom i vodom. Zbog pojave koronavirusa u Hrvatskoj, takva uputa zavoda za javno zdravstvo stigla je i u sve naše škole. No, nije nikakva novost da u mnogima od njih uopće nema sapuna. Osnovnih higijenskih potrepština nema ni u nekim zagrebačkim školama, žale se učenici i roditelji. Na pitanje je li zbog toga odgovoran i Grad, gradonačelnik Milan Bandić savjetuje da se ruke peru lugom, odnosno pepelom. Pa su ga učenici Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, u kojoj je to izjavio – i poslušali!

– Ponio sam paket sapuna da poklonim školi Vladimir Prelog koja proizvodi sapun. Ja sam se prao u lugu od drveta. I bio sam zdraviji nego danas i mlađi. Prijeđimo na lug. Prat ćemo ruke lugom, ali ne u zagrebačkim školama, ali doma ja sam prešao već na lug. Nabavljam lug sa sela i perem ruke lugom, odgovorio je u ponedjeljak Milan Bandić na pitanje novinarke je li Grad odgovoran što u zagrebačkim školama nema osnovnih higijenskih potrepština, poput sapuna.

‘Od luga smo postali toliko mlađi da ćemo se morati ponovno vratiti u osnovnu’

Izdvojeni članak

Bandića su pitali je li Grad Zagreb odgovoran što u školama nema sapuna: Perite ruke pepelom

Pa su ga učenici iste škole u kojoj je to izjavio, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, poslušali. U staklenci su u školu donijeli pepeo i postavili ga na mjesto sapuna na umivaonik!

– Mi učenici smo u našu školu donijeli lug povodom Bandićeve jučerašnje izjave. Imao je Mile pravo – od luga smo postali toliko mlađi da ćemo se morati ponovno vratiti u osnovnu školu, kažu nam učenici Preloga kroz smijeh.

Ubrzo nam se nakon prvog maila javljaju ponovno, razočarani – netko je staklenku uklonio iz školskog WC-a.

– Ne znamo tko je maknuo lug, samo smo došli idući odmor u WC i njega više nije bilo, vele nam učenici Preloga.

Prijava situacije u zagrebačkim školama sanitarnoj inspekciji

Podsjetimo, još proteklog tjedna objavili smo veliku priču o izostanku higijenskih potrepština, prvenstveno sapuna i toaletnog papira, u školama diljem Hrvatske. Među njima su i neke zagrebačke, iako su iz Gradskog ureda za obrazovanje prethodnih dana tvrdili da je novac za tu svrhu stalno osiguran.

Izdvojeni članak

Apokaliptično stanje u WC-ima: Učenici pokušali donirati toaletni papir školi pa tvrde da su skoro dobili ukore

Bandićeva izjava o pranju ruku pepelom nije dobro ‘sjela’ ministrici Divjak, koja ju je ocijenila neprihvatljivom te istaknula kako je sigurnost učenika imperativ.

– Osnivač škole zadužen je za osiguravanje materijalnih sredstava škola i gradonačelnik Zagreba, kao i svi osnivači, dobivaju za to financijska sredstva i iz Državnoga proračuna tako da nema isprike za neodgovornost i zanemarivanje obveza, kazala je Divjak.

Zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini uputio je prijavu sanitarnoj inspekciji zbog neadekvatne opremljenosti škola higijenskim potrepštinama. Ističe kako je ‘gradonačelnik Grada Zagreba najnovijom je preporukom upućenom učenicima da ruke peru lugom i kritikom upućenom medijima da neosnovano šire paniku potvrdio da Grad Zagreb uopće ne namjerava poduzeti odgovarajuće mjere, zbog čega je razvidno da je ugrožen javnozdravstveni interes u smislu Zakona o Državnom inspektoratu u dijelu koji se odnosi na sanitarnu inspekciju.’ Više o tome čitajte na poveznici.