Pretraga

Poslovi: Najbolje zarađuju IT-evci u Zagrebu, plaće najslabije u Slavoniji

A- A+

Istraživanje servisa MojaPlaća.hr pokazalo je kako su u drugom kvartalu najbolje plaćeni muškarci s visokim obrazovanjem u sektoru IT-a zaposleni u Zagrebu.

Prosječna plaća u Hrvatskoj na kraju drugog godišnjeg kvartala neznatno je porasla u odnosu na prvo tromjesečje ove godine te je iznosila neto 5 403 kune odnosno 5 489 ukoliko pribrojimo bonuse, pokazuje istraživanje servisa MojaPlaća.hr.

Izdvojeni članak

Nezaposlena učiteljica pronašla ogroman novac, pa ga odmah vratila vlasniku

Uslužne djelatnosti i drvna industrija najlošije stoje

Nije novost da su najbolje plaćeni zaposlenici u top managmentu koji imaju primanja za oko 120 posto veća od prosjeka. Osim njih najviše plaće imaju zaposleni u sektoru ljudskih potencijala i IT-a što je povezano s rastućom potražnjom za radnicima u ovom rastućem sektoru.

S druge strane najniža primanja imaju zaposleni u pomoćnim i uslužnim zanimanjima ste u drvnoj industriji koji su plaćeni za otprilike trećinu manje od prosjeka.

Privatne tvrtke u rukama stranaca najbolje plaćaju

Isto istraživanje je pokazalo kako i od vlasnička struktura tvrtke ovisi financijska potkoženost zaposlenika. Pokazalo se kako su najizdašniji u privatnim kompanijama u stranom vlasništvu gdje su plaće više za 15 posto od prosjeka. Privatnici s domaćom adresom svoje zaposlenike plaćaju najmanje, u prosjeku tek nešto više od pet tisuća kuna. Važno je napomenuti kako osim vlasničke strukture i sektora u kojem se radi važnu ulogu igra i veličina tvrtke pa tako još uvijek bolje raditi u velikim kompanijama (više od 20 zaposlenih).

Visokoobrazovani muškarci najbolje zarađuju

Osobe sa završenim fakultetom imaju za 50 posto viša primanja od onih sa srednjom stručnom spremom, a magisterij ili pak doktorat tu razliku uduplava. Još jedan bitan faktor je spol zaposlenika. U prošlom kvartalu muškarci su za rad na istim mjestima bili plaćeni šest posto više. Neravnopravnost se u ovom tromjesečju još povećala.
Stoga je za zaključiti kako najviša primanja imaju muškarci s poslijediplomskim obrazovanjem.

Zagreb je obećana zemlja

Što se visine plaća tiče raspodjela po regijama je i dalje iznimno neravnomjerna. Tako su najviše plaće zabilježene u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a najniže u Vukovarsko – srijemskoj i Virovitičko – podravskoj gdje su primanja zaposlenih za 20 posto ispod prosjeka.