Pretraga

Potresom pogođeni Sisak uoči izbora plaća reklamu u kojoj se Grad hvali da učenicima daje 200 kn

A- A+

Sredinom travnja, otprilike mjesec dana uoči lokalnih izbora, na stranicama Grada Siska osvanula je obavijest o tome da Grad dijeli po 200 kuna tzv. ‘džeparca’ učenicima. Po prvi je ovo puta da se učenicima dijeli takva naknada. Osim 884.800 kuna koje su za tu svrhu izdvojene iz gradskog proračuna, iz proračuna su izdvojena i određena sredstva za reklamu u kojoj se iz Grada hvale da dijele po 200 kuna školarcima. No, iz uprave Grada koji je prije nekoliko mjeseci poprilično stradao u potresu ne žele reći koliko je ta reklama plaćena.

Billboard u kojemu Grad Sisak reklamira dodjelu džeparca| fotografija čitatelja

Nije rijetkost da su političari uoči izbora široke ruke kada je u pitanju javni novac. Još u studenom 2020. godine na sjednici Gradskog vijeća u Sisku izglasan je proračun za ovu, 2021. godinu, a u njemu su prvi puta osigurana sredstva od 884.800 kuna za isplatu tzv. ‘džeparca’ učenicima.

Isplata krenula u mjesecu prije izbora

Svi osnovnoškolci i srednjoškolci dobivaju po 200 kuna, a isplata je krenula 12. travnja. Prigodno, niti u siječnju, niti u veljači, niti u ožujku, nego – uoči lokalnih izbora koji se održavaju 16. svibnja. Prema obavijesti na stranicama Grada, isplata ‘džeparca’ za učenike trajat će sve do 8. svibnja.

Osim što će netom prije izbora završiti s dodjelom ‘džeparca’ učenicima, u gradu koji je stradao u potresu još malo proračunskog novca odlučili su potrošiti i na reklamu u kojoj se hvale dodjelom tog ‘džeparca’. Na elektroničkom billboardu tako se ‘vrtjela’ informacija da je Grad počeo s isplatom džeparca osnovnoškolcima i srednjoškolcima, da će obje skupine dobiti po 200 kuna, a da će sredstva isplaćena za ukupno 4.424 đaka.

Kako je riječ o reklami na kojoj pri dnu stoji logo Grada Siska, službi za medije Grada Siska i gradonačelnici Kristini Ikić Baniček, koja je kandidatkinja i na nadolazećim izborima, putem službenih e-adresa uputili smo pitanja o financiranju reklame za isplatu ‘džeparca’. Prvi upit poslali smo 19. travnja. Naša pitanja su bila sljedeća:

  1. Budući da je obavijest o dodjeli džeparca postavljena na web stranicu grada, pisali su o tome gotovo svi lokalni mediji pa i neki veći, a Grad je mogao i zamoliti škole da obavijeste učenike, zašto ste odlučili dodjelu džeparca oglašavati putem billboarda?
  2. Koliko je koštalo oglašavanje dodjele džeparca putem billboarda, dakle koliko kuna će u tu promotivnu svrhu biti izdvojeno iz gradskog proračuna?
  3. Budući da su sredstva izglasana u proračunu još u studenom, zašto je dodjela džeparca učenicima te oglašavanje ove procedure krenulo baš sada? Konkretno, je li ovo predizborni potez gradonačelnice Ikić Baniček?
Izdvojeni članak
novac

Hrvatski grad dodjeljuje džeparac svim učenicima, ovih dana dobivaju po 200 kn

Iz Grada ne odgovaraju na upit

Budući da odgovor nismo dobili, 21. travnja ponovno šaljemo upit službi za medije i gradonačelnici i molimo ih da nam odgovore taj dan do kraja radnog vremena. Konačno, ista pitanja gradonačelnici Siska i gradskoj službi za medije uputili smo 26. travnja, pozvavši se ovoga puta na Zakon o pravu na pristup informacijama.

Tražene informacije, pogađate, ponovno nismo dobili. Pa smo ovog ponedjeljka poslali žalbu Povjereniku za informiranje, odnosno neovisnom državnom tijelu za zaštitu prava na pristup informacijama. Nekoliko sati kasnije, stiže nam odgovor ne državnog tijela, nego povjerenice za informiranje Grada Siska, Sandre Matijević. Ukratko, kaže da tražimo puno informacija pa žele produžetak roka za odgovor, kojeg, čini se, nećemo dobiti prije izbora.

– Vezano uz Vaš zahtjev za ostvarivanjem prava na pristup informacijama koji je zaprimljen 26. travnja 2021. godine, a u kojem tražite veći broj informacija, obavještavam Vas kako je potrebno produžiti rok za ostvarivanje prava na pristup informacijama. Temeljem članka 22. Zakona o pravu na pristup informacijama, rokovi za ostvarivanje prava na pristup informaciji mogu se produžiti za 15 dana, računajući od dana kad je tijelo javne vlasti trebalo odlučiti o zahtjevu za pristup informaciji, stoji u odgovoru povjerenice Grada Siska.