Pretraga

Povijesni uspjeh naših natjecatelja: Hrvatska je osvojila šest medalja na Matematičkoj olimpijadi!

A- A+

I dok je većina učenika na zasluženom odmoru od školskih obaveza, najbolji matematičari među njima još se prošloga tjedna nisu odmarali. Tada se, naime, odvijalo jedno od najjačih matematičkih natjecanja na svijetu, 62. Međunarodna matematička olimpijada. I trud im se isplatio – svih šestero naših predstavnika osvojilo je medalje, od zlatne do brončanih.

Foto: Hrvatsko matematičko društvo

Sankt-Peterburg u Rusiji bio je domaćin 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Svaka od 107 država sudionica je sudjelovala s najviše šest svojih najboljih srednjoškolaca, a Hrvatsku su predstavljali Bernard Inkret (XV. gimnazija, Zagreb), Krešimir Nežmah (XV. gimnazija, Zagreb), Ivan Vojvodić (XV. gimnazija, Zagreb), Andrej Čizmarević (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka), Dorijan Lendvaj (XV. gimnazija, Zagreb) te Jakov Ljubičić (Gimnazija Lucijan Vranjin, Zagreb). Natjecanje je održano na daljinu, naši predstavnici zadatke su rješavali na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a ekipu su vodili Matija Bašić, Ilko Brnetić i Josip Pupić.

Svih šestero naših predstavnika osvojilo je medalje

Trud i rad im se itekako isplatio – svih šestero naših predstavnika osvojilo je medalje.

– Zadaci su bili iznimno teški, a naši su učenici ostvarili jedan od najboljih rezultata za Republiku Hrvatsku od osamostaljenja. Bernard je osvojio zlatnu, Krešimir i Ivan srebrne, a Andrej, Dorijan i Jakov brončane medalje. U ukupnom poretku, prema zbroju bodova svih članova ekipe, Hrvatska je zauzela izvanredno 21. mjesto, priopćeno je iz Hrvatskog matematičkog društva.

Dodaju kako je Hrvatska samo jednom, 2015. godine, u ukupnom poretku zauzela mjesto među 20 najboljih i ovo je drugi najbolji rezultat naših mladih matematičara u povijesti.

– Svih šest naših učenika je osvojilo medalju samo jednom, 2011. godine. Olimpijade iz znanja su po mnogočemu drugačije od sportskih olimpijada. Prije svega, održavaju se svake godine i natjecatelji su učenici. Potreban je i drugačiji pristup kako bi se odredilo tko je bolji u matematici, logičkom zaključivanju i rješavanju problema. Na matematičkoj olimpijadi natjecatelji dva dana po 4,5 sata rješavaju tri zadatka različite težine. Najlakši zadatak mnogo je kompleksniji od svega što se radi na redovnoj nastavi matematike, a ove godine najteži zadatak riješilo je samo 15 od 619 genijalaca iz čitavog svijeta, objašnjavaju iz Hrvatskog matematičkog društva.

Izdvojeni članak

Kakav uspjeh: Dvije hrvatske učenice osvojile medalje na matematičkoj olimpijadi za djevojke

Zadaci se kreiraju posebno za ovo natjecanje

Ističu i da su zadaci osmišljeni posebno za natjecanje i nitko od natjecatelja nije nikad vidio baš takve zadatke, zbog čega je potrebno puno kreativnosti i istraživačkih sposobnosti za njihovo rješavanje.

– Svaki zadatak nosi sedam bodova, pa je tako rezultat svakog natjecatelja između 0 i 42 boda. Zbog svega navedenog se medalje dodjeljuju većem broju učenika, a svima koji su povezani s tim sustavom (učenicima i mentorima, donatorima stipendija, fakultetima, ministarstvima itd.) je poznato da medalja na olimpijadi iz znanja označava visoku razinu talenta, truda i pokazanih sposobnosti. Osvojiti brončanu medalju često znači da je učenik riješio dva od šest olimpijskih zadataka i bio bolji od barem pola drugih sudionika. Osvojiti zlatnu medalju znači da si među 50 od 620 najboljih učenika-matematičara na Olimpijadi. Drugim riječima, među 50 najboljih srednjoškolaca na cijelom svijetu, naglašavaju iz Hrvatskog matematičkog društva.

U priopćenju za medije nabrojali su i neke ranije uspjehe naših predstavnika na ovom natjecanju. Prvu zlatnu medalju za Hrvatsku osvojio je Domagoj Ćevid, tek 2012. godine u Argentini. Nakon toga mu se pridružio Borna Vukorepa u Kolumbiji 2013. (jedina godina kad smo osvojili dva zlata), a najsjajnije odličje su osvojili još Mislav Balunović 2014. u Južnoj Africi i Adrian Beker 2015. u Tajlandu. Nakon šest godina, u hrvatsku ‘kuću slavnih matematičara’ upisao se Bernard Inkret, vrlo samozatajan 18-godišnjak iz Ruda kraj Samobora. Bernardu je ovo treće sudjelovanje na Olimpijadi, te je kompletirao čitav set medalja (broncu, srebro i zlato).

– Uspjesi naših učenika rezultat su mnogih sati rada s mentorima, radionica, priprema i predavanja bivših natjecatelja, ali prije svega i u najvećoj mjeri samostalnog predanog rada. Motivirani znatiželjom, ljepotom logičke misli i željom da odgovore na intelektualni izazov, olimpijci i mnogi drugi učenici, koji se nadaju da će jednom predstavljati svoju državu na svjetskom nivou, provode mjesece i godine u bespućima zadataka koji čine matematički četveroboj (algebra, kombinatorika, geometrija i teorija brojeva). Kao i sportašima, put do uspjeha prepun je odricanja i upornosti, a nagrade nisu ni novac ni slava, već novo znanje i ushit koji svi osjećamo kad pobijedimo sami sebe, kažu iz Hrvatskog matematičkog društva.

Izdvojeni članak

Naši učenici ponovno briljiraju: Na uglednoj olimpijadi osvojili čak četiri medalje

Čeka se odgovor ministra na molbu za financiranje aktivnosti mladih matematičara

Podsjetili su i na neke ranije uspjehe mladih matematičara u ovoj godini. Eva Borevković i Stella Čolo su na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke osvojile srebrnu i brončanu medalju. Nakon toga izvrsni su bili i juniori, učenici 7. i 8. razreda, koji su na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi osvojili dva srebra (Luka Duplančić i Fabijan Cikač) i dvije bronce (Nikola Vujica i Kristijan Šimović).

– Od osamostaljenja, sve aktivnosti vezane uz izbor, pripreme i sudjelovanje ekipa Republike Hrvatske provodi Hrvatsko matematičko društvo, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nadamo se da će ovi prekrasni rezultati biti poticaj i ministru prof. Fuchsu kako bi nam unatoč financijski izazovnoj situaciji odgovorio na molbu za financiranje aktivnosti mladih matematičara u 2021. godini. Ovom prilikom želimo još jednom čestitati olimpijcima i njihovim roditeljima koji su im najveća podrška, također zahvaljujemo svim mentorima i bivšim natjecateljima koji su s njima vježbali, donatorima u Photomathu i Infobipu, te svim stručnim suradnicima u Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu obrazovanja i znanosti koji su svojom podrškom omogućili Hrvatskom matematičkom društvu provedbu još jedne vrlo uspješne natjecateljske sezone, poručuju iz Hrvatskog matematičkog društva.

U iščekivanju je i organizacija 15. Srednjoeuropske matematičke olimpijade koja će se održati uživo u Zagrebu, a na njoj će nastupiti matematičari od Poljske do Slovenije.