Pretraga

Pročitajte zbog čega je HND nagrade za istraživačko i internetsko novinarstvo dodijelio našoj Dori Kršul

A- A+

Povodom Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dodijelilo je svoje godišnje nagrade za radove objavljene prošle godine. Nagrade su dodijeljene u devet kategorija, a nagrađeno je ukupno osam novinara. Dvije nagrade osvojila je novinarka portala srednja.hr, Dora Kršul – za istraživačko te internetsko novinarstvo za članak ,,[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju”.

Dora Kršul na dodijeli nagrade HND-a| foto: Silvija Vuković, srednja.hr

Za godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva natjecala su se 102 novinara. Ukupno 23 autora natjecala su se u kategoriji za najbolju novinsku fotografiju, dok je za nagradu za najbolji snimateljski rad bilo prijavljeno ukupno četiri autora. U kategoriji najzapaženijih novinarskih radova Marija Jurić Zagorka ove je godine bilo prijavljeno ukupno 64 novinara. Za nagradu za televizijsko novinarstvo konkuriralo je 22 autora, za nagradu za pisano novinarstvo 15, radijsko četiri, internetsko 13 te deset za istraživačko novinarstvo.

HND: ,,Rad kolegice Dore Kršul možemo smatrati poželjnim putokazom za današnje novinarstvo”

Izdvojeni članak

Sjećate se Dorine analize koju je premijer nazvao ‘istraživačkim pokušajem’? Upravo je dobila nagrade HND-a za istraživačko i internetsko novinarstvo

Upravo u posljednje dvije kategorije nagrade je osvojila novinarka portala srednja.hr, Dora Kršul, za rad ,,[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju”, koji je objavljen u srpnju prošle godine.

Zahvaljujući njegovoj analitičnosti i iscrpnosti, rad kolegice Dore Kršul možemo smatrati poželjnim putokazom za današnje novinarstvo. Njezin rad pokazuje da to novinarstvo (ipak) još uvijek može i mora biti analitično i „zahtjevno“ za čitatelje, nasuprot prevladavajućem trendu banalizacije i reduciranja svih novinarskih formi. Tek ako je takvo, novinarstvo daje ozbiljnost i smisao javnom prostoru. Krajnji politički učinak članaka kolegice Kršul bio je odlazak prof. dr. Dijane Vican s mjesta predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja. Ocjenjivačka skupina za internetsko novinarstvo prihvatila je mišljenje predlagača ovoga rada, glavnog urednika portala Srednja.hr, da je istraživanjem procesa obrazovne reforme Dora Kršul demistificirala pokušaj vladina sakrivanja iza kulisa sofisticiranih termina poput „struke“, „strategije“, „akcijskih planova“, „ciljeva,“, „mjera“, „aktivnosti“…, obrazlaže ocjenjivačka skupina HND-a za internetsko novinarstvo.

Dodaju, Dorini istraživački članci o obrazovnoj reformi privukli su veliku pažnju stručne i šire javnosti, a kulminirali su predloženim radom.

– Premda nije presudno za ocjenu samog nagrađenog članka, dodjelom ove nagrade odupiremo se čestim pokušajima omalovažavanja autentičnog i odgovornog novinarskog rada koji dolaze iz političke sfere. Podsjećamo da je premijer Andrej Plenković za rad kolegice Kršul izjavio kako se radi o „istraživačkom pokušaju“ i o „preživahnom mistificiranju radnog dokumenta koji je u fazi nacrta“ – i s indignacijom odbijamo takve kvalifikacije, zaključuje ocjenjivačka skupina.

Ocjenjivačku skupinu činili su Toni Gabrić, predsjednik i članovi Melisa Skender, Nenad Jarić Dauenhauer, Maja Šurina i Andreja Žapčić.

Usporedbu Strategije i Akcijskog plana pročitalo 25 tisuća ljudi

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Za isti je rad Dora dobila i nagradu u kategoriji istraživačkog novinarstva.

Mala redakcija, mlada novinarka i velika tema – Dora Kršul dobitnica je nagrade i za istraživačko novinarstvo. Njezin tekst “Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije (…)”, objavljen na portalu srednja.hr, rezultat je analitičke usporedbe dva javna dokumenta, brojnih prekovremenih sati i noćnih smjena u redakciji, prave doze novinarske znatiželje i istraživačke upornosti – stoji u prijedlogu kojim je glavni urednik portala, Marko Matijević nominirao za nagradu ovaj tekst. No, spominje se u prijedlogu, a važno je i ovdje spomenuti – rezultat je to i sustavnog praćenja jedne reforme, iznimno važne za budućnost naše djece, a koja je u medijima zauzela prostor kakav dosad nije dobila ni jedna hrvatska obrazovna reforma. Nitko drugi nije ispisao toliko tekstova o Cjelovitoj kurikularnoj reformi i samoj Strategiji obrazovanja – tvrdi Dorin urednik predlažući je za ovu nagradu, poručuju iz HND-a.

Ističu kako i novinarka i portal nisu ‘ustuknuli pred gomilom suhoparnih, administrativnih frazetina natiskanih na više stotina stranica, a što bi od ove teme odvratilo medije vođene logikom ponude i potražnje.’

Ipak, nakon što ga je istražila Dora Kršul, Akcijski plan pročitalo je 25 tisuća ljudi. To je svakako manje od broja onih koji će radije pratiti reality programe, no s druge strane – Kurikularna reforma je tema koja posljednje dvije godine zaokuplja javnost, dok se zvijezda zadnjeg realityja već danas malo tko uopće sjeća. Ova je nagrada stoga, zaključio je Ocjenjivački odbor ovogodišnjih HND-ovih nagrada, i poruka nakladnicima – dajte novinarima prostora, zaključuje HND.

Novinarka godine je Maja Sever

Izdvojeni članak

Pred zidom neutralizacije i političke neodgovornosti: RH već godinu dana nije sposobna donijeti Akcijski plan za obrazovanje

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, nagradu Novinar godine dobila je novinarka HRT-a Maja Sever. Od ukupno 500 članova Hrvatskog novinarskog društva, koliko ih je pristupilo glasanju, za Sever je glasalo njih 203. Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani odlukom Ocjenjivačkog odbora pripala je dugogodišnjoj novinarki Hrvatskoga radija Višnji Biti.

Kristina Turčin dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo za tekst “Ni bračni par bez djece nije obitelj”, objavljen prošloga rujna u Jutarnjem listu. Najboljom fotografijom proglašena je ona koja prikazuje dolazak Kolinde Grabar Kitarović na pozornicu prilikom premijere baletne predstave „Labuđe jezero“ u HNK. Djelo je to Saše Zinaje, fotoreportera Nacionala.

U kategoriji televizijskog novinarstva nagrada je pripala Ivani Petrović s NoveTV za izvještavanje iz Haaga tijekom presude šestorici. Nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić za 2017. godinu dobili su Zoran Marinović i Marino Grgurev za snimateljski prilog „Mosul, prva crta bojišnice“, prikazan na Novoj TV.

Ocjenjivačka skupina za radijsko novinarstvo odlučila je da se nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo za 2017. godinu neće dodijeliti. Sva obrazloženja u navedenim kategorijama možete pročitati u dokumentu koji slijedi.

[scribd id=378173274 key=key-5BBnE8wzFVdilQcscGym mode=scroll]