Pretraga

Prvašića pretukli stariji učenici? Završio na hitnoj, ravnatelja optužuju da sve zataškava: ‘To nije točno’

A- A+

U OŠ Jože Šurana u Višnjanu petoro starijih učenika pretuklo prvašića, on je završio na hitnoj, a ravnatelj sve pokušava zataškati – sažetak je to poruke koja je s anonimne adrese tijekom vikenda stigla na mail mnogih redakcija, a tako i naše. Policija i Centar za socijalnu skrb potvrdili su da im je stigla prijava te da su postupali u ovom slučaju. Ravnatelj škole tvrdi kako je netočno da je sve pokušao zataškati, kaže kako su nadzorne kamere snimile ‘naguravanje’, a da su počinitelji dobili ukore.

OŠ Jože Šurana Višnjan | Foto: Facebook

Nakon što se području Istre sredinom prošlog mjeseca proširio videozapis koji prikazuje mučne scene zlostavljanja jednog od učenika osnovne škole u Medulinu, do novog slučaja nasilja u Istri došlo je u OŠ Jože Šurana u Višnjanu.

– U višnjanskoj osnovnoj školi je petoro starijih učenika pretuklo prvašića. Mali je završio na hitnoj pomoći, ravnatelj pokušava sve zataškati.
Događaj se zbio 2. ožujka za vrijeme sportske škole na igralištu vani pred drugom djecom. Policija ne poduzima ništa, obaviješteni su, Centar za socijalnu skrb ništa, škola još manje, tako glasi mail anonimnog pošiljatelja koji je tijekom vikenda stigao na adrese pojedinih redakcija u Hrvatskoj, a tako i naše.

Slučaj prijavljen policiji i Centru za socijalnu skrb

Policiji je slučaj prijavio liječnik, kažu nam iz PU istarske.

– Obavještavamo Vas da je porečka policija 2. ožujka zaprimila liječničku prijavu o ozlijeđenom djetetu. Zbog sumnje da je riječ o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo na igralištu jedne škole, policijski službenici provode izvide te će o svemu utvrđenom izvijestiti nadležno državno odvjetništvo. Radi zaštite dobrobiti djeteta nismo u mogućnosti iznositi druge detalje događaja, odgovorili su iz PU istarske na naš upit.

Kako je slučaj prijavljen i Centru za socijalnu skrb u Poreču (CZSS) i njima smo poslali upit oko toga jesu li postupali u ovom slučaju.

– Centar za socijalnu skrb Poreč-Parenzo je dana 7. ožujka 2022. godine, od roditelja djeteta zaprimio prijavu vršnjačkoga nasilja na štetu njihovog djeteta. Po primitku njihove prijave, postupili smo u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima te ćemo i dalje poduzimati sve radnje propisane navedenim protokolom, kazali su nam kratko iz Centra.

Izdvojeni članak

Istrom se proširila snimka mučnog nasilja u školi u Medulinu, evo što se do sada zna o slučaju

Ravnatelj: Učitelj nije zamijetio sukob, na snimkama ‘uočeno naguravanje’

A što o svemu kažu iz škole u kojoj se dogodio ovaj incident? Ravnatelj Predrag Brkić u odgovoru na naš upit detaljno je opisao koje je radnje obavila škola tog i u danima koji su uslijedili. Kaže kako je odmah nakon prijave roditelja učenika kontaktiran učitelj koji vodi sportsku aktivnost. Učitelj je izjavio da nije zamijetio fizički sukob. Škola je potom nazvala roditelja učenika te mu prenijela informaciju da učitelj nije zamijetio sukob, navodi ravnatelj. Zatim su pregledane snimke nadzornih kamera igrališta.

– Na tim snimkama je uočeno naguravanje učenika dok je učitelj okrenut leđima i pokazuje vježbe. To naguravanje je jedino što se može tumačiti kao sukob učenika ili kako ga roditelji definiraju nasilje. Intenzitet naguravanja ne može se utvrditi s snimke. Učenik prvog razreda je otišao kući po završetku sportske aktivnosti. Nijedna odrasla osoba (četiri učitelja) nije zamijetila sukob ili eventualne ozljeđivanje učenika, opisuje nam ravnatelj Brkić.

Dan kasnije škola je uzela pisane izjave učenika i učitelja koji su na bilo koji način bili u to vrijeme na igralištu ili na drugi način uključeni.

– Iz izjava svih sudionika i svjedoka zaključuje se da je jedino nasilje koji je prijavio roditelj učenika zamijećeno u vremenu od 12:35 do 13:10 i da se takvo ponašanje učenika četvrtog razreda treba hitno evidentirati i poduzeti mjere prema Pravilniku o pedagoškim mjerama, veli ravnatelj.

Izdvojeni članak

Učenici koji su premlatili vršnjaka u Medulinu dobit će kazne, u školu stiže i krizni tim Ministarstva

Škola nije prijavila slučaj policiji i CZSS-u

U danima koji su uslijedili na razgovor u školu su pozvani roditelji učenika četvrtog razreda koji su se iživljavali nad prvašićem. Složili su se, navodi ravnatelj, da je ponašanje njihove djece neprimjereno, kao i da škola treba poduzeti propisane mjere. Na sjednici Razrednog vijeća sredinom prošloga tjedna za dvoje je učenika izrečena pedagoška mjera ukora.

– Na istoj sjednici, uvažavajući navode roditelja i postojanja mogućnosti da učenik i roditelji učenika nisu prijavljivali eventualne ranije sukobe, je dogovoren pojačan rad stručne službe na provođenju školskog preventivnog programa naročito među učenicima razredne nastave. Težinu ozljeda nastalih guranjem, oduzimanjem prostora za vježbu, zaista ne mogu komentirati, kaže nam ravnatelj.

Kako se da iščitati iz odgovora koje smo dobili iz policije i Centra za socijalnu skrb, policiji je slučaj prijavio liječnik, a Centru roditelj učenika nad kojim se vršilo nasilje.

– Događaj koji se spominje u medijima nije prijavljen policiji, CZSS jer oblik sukoba, intenzitet, trajanje i ozljede učenika nismo mogli okarakterizirati kao vršnjačko nasilje što smo promptnim pregledom video nadzora utvrdili. Policija je izvršila prvi izvid 3. ožujka, a CZSS je zatražio očitovanje o poduzetim koracima, kaže nam ravnatelj.

Dodaje da će škola kod učenika četvrtog razreda nastojati osvjestiti ‘trenutak da svaki oblik neprimjerenog ponašanja, tzv. ‘zezanja’ nije dobrodošao u školskom, ali i životnom okkruženju’. Budući da u mailu kojeg smo zaprimili na adresu redakcije stoji ozbiljna optužba da škola pokušava zataškati slučaj, ravnatelja smo pitali i kako to komentira.

– Iz gore poduzetih koraka, je jasno da to nije točno. Mi ne obavještavamo roditelje koji nisu uključeni u sukob o svakom našem poduzetom koraku. Sve korake smo dokumentirali, zaključuje ravnatelj Brkić.