Pretraga

Ravnateljica škole postala čelna osoba za obrazovanje u jednom od naših najvećih gradova

A- A+

Jedan od naših najvećih gradova, grad Rijeka, napravio je reorganizaciju gradske uprave u kojoj je broj upravnih odjela smanjen s 15 na 10. Jedan od odjela nastalih spajanjem nekoliko dosadašnjih je Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade. Novoimenovana pročelnica tog odjela je Iva Erceg, ravnateljica OŠ u Lovranu, za koju gradonačelnik Marko Filipović tvrdi da ‘ima i znanje i dugogodišnje iskustvo’.

Iva Erceg

Iva Erceg | screenshot: KanalRi; foto: Unsplash

Jedno od predizbornih obećanja riječkog gradonačelnika Marka Filipovića (SDP) je i ono da će doći do reorganizacije gradske uprave. Nedavno je broj upravnih odjela u Rijeci smanjen na 10 na 15, a ideja je da se time poveća efikasnost u radu. Došlo je do promjena i u ustroju ureda u čijoj je nadležnosti obrazovni sektor.

Pročelnica za obrazovanje u Rijeci je dugogodišnja ravnateljica jedne škole

U jedan su spojeni odjeli za odgoj i obrazovanje, kulturu i sport te su tom odjelu dodani i mladi pa je sada puni naziv tog odjela Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade. Dužnost pročelnice obnašat će Iva Erceg, koja je do sada bila ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu.

Kako je priopćeno iz Grada Rijeke, Erceg je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekla visoku stručnu spremu i stručni naziv diplomirana učiteljica odnosno magistra primarnog obrazovanja. Diplomirala je i na Sveučilištu u Zadru (diplomski sveučilišni studij Informacijske znanosti – knjižničarstvo u Zadru) 2011. i stekla akademski naziv magistra knjižničarstva. Erceg, navode iz Grada Rijeke, ima preko 20 godina radnog iskustva na poslovima visoke stručne spreme, od učiteljice razredne nastave, preko učiteljice geografije do knjižničarke u OŠ ‘Dr. Andrije Mohorovičića’, ‘Nikola Tesla’ i Drago Gervais. Uz navedeno je radila i kao voditeljica Sportskog parka, a od travnja 2012. radi kao ravnateljica OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu te je predsjednica aktiva ravnatelja osnovnih škola PGŽ-a.

– Definitivno se radi o osobi koja ima i znanje i dugogodišnje iskustvo na temelju kojeg je dobila povjerenje nastaviti voditi ovaj veliki i značajni odjel. Upravo je fokus ovog mandata sport i obrazovanje, o čemu svjedoče i mnogobrojna ulaganja, kazao je gradonačelnik Filipović.

Izdvojeni članak
Oš Viktora Cara Emina

U ovoj školi učenici na odmoru imaju švedski stol: ‘Ima za svakoga ponešto, djeca jedu koliko žele’

Prije godinu i pol učlanila se u SDP

Pročelnici su se, navode iz Grada Rijeke, birali temeljem natječaja koji je bio otvoren u rujnu. Na natječaj je u roku pristiglo  ukupno 27 prijava, s tim da su se neki kandidati prijavljivali na više pročelničkih mjesta.

– Na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti pozvani su kandidati koji su dostavili potpune prijave i koji su ispunjavali formalne uvjete iz natječaja. Prethodna provjera znanja i sposobnosti sastojala se od pisanog testa i intervjua, s tim da su na intervju, sukladno zakonu,  pozvani samo kandidati koji su ostvarili najmanje 50 posto bodova na pisanom testu, priopćeno je iz Grada.

Odgovarajući na novinarska pitanja, gradonačelnik Filipović rekao je da nije njegov posao provjeravati je li tko od kandidata član političke stranke, prenosi Novi list. Napomenuo je kako je svaki građanin u RH ima pravo na svoje političko opredjeljenje, bez obzira na to obavljaju li ili ne javnu funkciju pa tako i pročelnici. Novi list doznao je da Iva Erceg jest članica SDP-a te da se u stranku učlanila prije godinu i pol. No, za Novi list istaknula je da to nije najvažnije pitanje, već su najvažniji plan i program njezinoga rada kao i njezine stručne reference.

Podsjetimo, o OŠ Viktora Cara Emina u Lovranu srednja.hr pisala je početkom ove godine u kontekstu besplatnih školskih obroka koje je trenutna Vlada uvele u sve osnovne škole. Lovranska škola učenicima je i prije te mjere posluživala obroke na način kakav se u školama ne viđa često – po principu švedskog stola. Takvom ponudom, u kojoj za svakog učenika ima ponešto, postigli su da je uvjerljiva većina njihovih školaraca korisnik školske kuhinje.