Pretraga

Razbijanje stereotipa: Tinejdžerica plavuša inteligentnija od Einsteina i Hawkinga

A- A+


Izdvojeni članak

Inteligentniji od Gatesa, a nemaju ni vozačku dozvolu

Sve uvredljive predrasude na račun plavuša koje vole lažne nokte i lažni ten pale su u vodu kad je 16-godišnja Lauren Marbe iz Velike Britanije riješila MENSA-in test inteligencije i postigla rezultat od 161. Mediji su prenijeli priču o djevojci koja razbija predrasude jer je prototip našminkane plavuše iz Essexa što je u kontrastu s njenom genijalnom inteligencijom.

Iako su mnogi prepuni predrasuda o plavušama koje vole uvijek biti sređene, upravo takve stereotipe svaki dan opovrgava 16-godišnja Britanka Lauren Marbe. Naime ona je plavuša koja obožava reality showove, sunčanje u solariju i šminku.

Inteligentnija od Einsteina i Hawkinga

Kad je tinejdžerica iz Essexa u MENSA-i riješila test inteligencije s rezultatom 161 iznenadila je sve svoje profesore i kolege iz škole, jer je inteligentnija od nekih od najpoznatijih genija, poput Alberta Einsteina ili pak Stephena Hawkinga.

Inače vrlo vrijedna učenica koja u školi od šale skuplja sve petice bila je iznimno sretna zbog visokog rezultata na MENSA-inom testu, jer je i sama priznala da razbija stereotipe o površnim plavušama.

– Bila sam jedna od zadnjih u školi koja je vidjela svoj rezultat, jer su se svi učenici išli testirati, a prosjek je bio IQ od 130, pa sam i to nekako očekivala, ispričala je Lauren za Daily Mail.

Međutim počeli su joj prilaziti profesori s iznenađenim komentarima kako nisu bili svjesni da je toliko bistra.

Izdvojeni članak

Sat vremena na internetu poboljšava inteligenciju

Želi se baviti arhitekturom ili glumom

Inteligentna tinejdžerica voli svoj stil života i ni u jednom ga se trenutku nije posramila.

– Tinejdžerica sam koja voli svoje lažne nokte i svoj lažni ten. Gledam reality showove i uživam u njima, iskreno je priznala djevojka.
Drago joj je što je pokazala ljudima da nisu sve plave našminkane djevojke nužno i one s malo toga u glavi.

Svejedno ovaj visoki IQ neće je vinuti u nebesa, već racionalno stremi k ostvarenju svojih snova.
– Želim se u životu baviti arhitekturom ili glumom, otkrila je javnosti svoj smjer karijere. 

Može li se ovakvom pričom razbiti stereotip ili se samo pojačava?

Iako su mediji njezinu priču prenijeli kao čudo, jer djevojka ne izgleda kao genijalka, činjenica je da izgled nema apsolutno nikakve veze s inteligencijom, a djevojčina priča je postala hit samo zbog razbijanja predrasuda o ‘praznoglavnim plavušama’.

Međutim, pojavili su se i komentari da je potpuno krivo ovu djevojku stavljati u prvi plan opisujući suprotnost izgleda i kvocijenta inteligencije, jer i to na neki način – potvrđuje postojanje stereotipa.