Pretraga

Rimac se prisjetio tužnih trenutaka iz školskih dana: ‘Bio sam zlostavljan, nisam to nikome rekao’

A- A+

U serijalu ‘The Unstoppables’ CNBC predstavlja neke od najvećih poduzetnika-vizionara, a u emisiji je gostovao i Mate Rimac, osnivač i direktor svjetski poznate tvrtke Rimac Automobili. Poznatoj voditeljici i reporterki Nicki Shields otkrio je kako je u srednjoj školi bio zlostavljan, a o Rimčevim školskim danima progovorio je i profesor koji je prvi uočio njegovu inovativnost.

Screenshot: CNBC

Tvrtku Mate Rimca u Svetoj Nedjelji posjetila je Nicki Shields s CNBC-a, poznata britanska voditeljica i reporterka Formule E.

Rimac: ‘Bio sam jako zlostavljan, ali nisam to nikome rekao’

U serijalu ‘The Unstoppables’, u kojoj se predstavljaju neki od najvećih svjetskih poduzetnika-vizionara, Rimac joj je ispričao ponešto o nastanku tvrtke i čime se bave, ali i otkrio do sada nepoznate detalje iz svog djetinjstva.

– Sjećam se svog preseljenja u Njemačku gdje sam vidio sve te automobile. Upijao sam sve informacije o njima poput spužve, prisjeća se Rimac.

Novinarka ga je pitala i kakav je bio kao učenik.

– Bio sam jako zlostavljan, ali nisam to nikome rekao, rekao je Rimac.

Dodaje kako je to odlučio prešutjeti jer je mislio da će ga u suprotnom nasilnici zlostavljati još više.

– Nisam bio najbolji đak, ali mom profesoru sviđalo se što sam radio, posebice na satima gdje smo trebali napraviti nešto praktično. Dao mi je samopouzdanje i puno iskustva kako raditi neke stvari u realnosti. Apsolutno mislim da bez njega danas tvrtka ne bi postojala, ispričao je Rimac za CNBC.

Izdvojeni članak

Rimac donirao prototip Nevere FSB-u: Želim da studenti vide što mogu raditi nakon faksa

‘Rekao mi je: ‘Profesore, ne znam jesam li dovoljno dobar.’

Poznata britanska voditeljica Shields uputila se i u Srednju strukovnu školu Samobor te porazgovarala s profesorom Ivanom Vlainićem kojeg je Rimac spominjao. On joj je pokazao Rimčevu bivšu učionicu te mjesto na kojemu je on sjedio.

– Bio je prosječan u općim predmetima, ali vrlo zainteresiran u elektrotehniku. U početku nije imao puno samopouzdanja, ali bio je izrazito inovativan, ispričao je profesor Vlainić.

Prisjetio se i Rimčeve reakcije na profesorov prijedlog da sudjeluje u natjecanjima inovatora.

– Rekao mi je: ‘Profesore, ne znam jesam li dovoljno dobar.’ Ja sam mu odgovorio: ‘Mate, ti nisi dobar, ti si najbolji i moraš ići.’ Osvojio je prvu nagradu na natjecanju na gradskoj razini, a potom i na državnom natjecanju inovacija, rekao je profesor Vlainić za CNBC.

Otkrio je i da je Mate Rimac velika inspiracija njegovim trenutnim učenicima i drugim mladim ljudima.

– Mnogi učenici žele biti poput Mate Rimca, zaključio je profesor Vlainić.

Čitavu reportažu CNBC-a možete pogledati ovdje.


Ako ste i vi žrtva vršnjačkog nasilja, za savjet se možete obratiti psihološkom centru TESA, putem telefona za psihološku pomoć – 01/48 28 888, radnim danima, 10 – 22 h ili mailom [email protected]. TESIN program prevencije vršnjačkog nasilja Ruka podrške u školama koji se kontinuirano provodi od 2008. godine, a cilj projekta je doprinos smanjenju vršnjačkog nasilja u školama, kroz educiranje, senzibiliziranje i osiguravanje pomoći odraslih – učitelja, odgojitelja u učeničkim domovima i roditelja, kao i ostalih učenika te osnaživanje i iskustveno učenje ugroženih učenika.